Izrael je po včerejší diskusi s Palestinci značně pesimistický

Jeruzalém – Po úterní schůzce izraelských a palestinských vyjednávačů v jordánském Ammánu dnes izraelští činitelé vyjadřovali pesimismus ohledně vyhlídek na obnovení mírového procesu. Izraelci a Palestinci se setkali poprvé od roku 2010, aby se pokusili nalézt novou platformu pro obnovení rozhovorů. Jednání se podle jordánských pořadatelů uskutečnilo v pozitivním ovzduší, ale skončilo bez jakéhokoliv významného průlomu. Plánují se nicméně další jednání, údajně už na příští týden.

„Je těžké být optimistou, protože (palestinský prezident Mahmúd) Abbás trvá na svém požadavku, aby se Izrael hned na začátku zavázal stáhnout na hranice z roku 1967 a zmrazit výstavbu v osadách, jinak hrozí přijetím tvrdých opatření,“ citovala agentura AFP vyjádření ministra bez portfeje Bennyho Begina ve veřejném rozhlase.

Jeden z iniciátorů dohod z Osla o palestinské autonomii z roku 1993 Jossi Beilin rovněž v rozhlase prohlásil, že „právě započaté diskuse jsou marné a odsouzené k nezdaru“. „Obě strany se mohou klidně dál scházet, nemají ale sebemenší šanci dospět byť k minimální shodě,“ dodal Beilin, který stojí v čele laické levicové strany Merec.

Podle něj by měl blízkovýchodní kvartet (OSN, EU, USA, Rusko) „změnit směr a přijít s návrhem prozatímní dohody o hranicích“.

Vydáno pod