Britské rady: Pijte méně… a tu a tam raději vůbec

Londýn - Británie vyrazila do boje proti časté konzumaci alkoholu. Ta podle statistik ročně zabije na 10 tisíc lidí a nemocnice ošetří zhruba sto tisíc pacientů, kteří mají kvůli pití podlomené zdraví nebo se v opilosti zranili. Britové jsou v tomto ohledu čím dál agresivnější - jen útoků pivní sklenicí je na ostrovech hlášeno za rok přes osmdesát tisíc. Parlamentní zdravotní komise proto nově nabádá Brity, aby lihoviny alespoň na dva dny v týdnu úplně vynechali.

Stát kvůli alkoholu každý rok přichází o desítky milionů liber: platí zdravotní péči alkoholikům, přesčasy policistům nebo přichází o daně, které mohly zaplatit oběti dopravních nehod nebo hospodských rvaček.

Podle statistik připadá v Británii na každého staršího patnácti let ročně přes 11 litrů čistého alkoholu - to je přibližně 550 velkých piv. „Je absolutně nutné, aby lidé dva dny v týdnu vůbec nepili alkohol. To se v dřívějších varováních často přehlíželo,“ říká odborník na závislosti Chris Record. Dřívější doporučení lékařů, aby lidé pili jen určité množství alkoholu, příliš nepomohlo. Výrobci na etiketách uvádějí, kolik jednotek - tedy mililitrů čistého alkoholu - jejich nápoj obsahuje. Pro muže pak platí, že by týdně neměli vypít víc než 21 jednotek, ženy by si jich měly dopřát ještě méně.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Odborníci ale tvrdí, že jediným řešením bude alkohol citelně zdražit. Hodně lidí si totiž zvládne alkohol pár dní odepřít - celou doporučenou dávku ale nakonec vypijí v pátek večer. Způsobí si těžkou opilost a rady i doporučení lékařů jsou pak k ničemu.