Rychlovlaky spojí Londýn se severní Anglií

Londýn - Britskou metropoli a města na severu Anglie bude spojovat rychlodráha, která zkrátí cestu z Londýna do Manchesteru o hodinu. Kontroverzní projekt v hodnotě 33 miliard liber (1,03 bilionu korun) dnes schválila britská vláda. První část trati z Londýna do Birminghamu má být hotová v roce 2026.

Do roku 2033 přibudou úseky z Birminghamu do měst dále na severu - Manchesteru a Leedsu. Další odbočka bude na londýnské letiště Heathrow. Vlaky budou na této trati jezdit rychlostí kolem 360 kilometrů za hodinu a zkrátí cestu mezi Londýnem a Manchesterem na hodinu a osm minut, což je o hodinu méně než nyní.

Britské železnice jsou ve srovnání se západní Evropou mnohem dražší, jejich infrastruktura je poměrně zanedbaná a nemají obdobu francouzských rychlovlaků TGV - s výjimkou spojení Londýna s Paříží a Bruselem.

Celý projekt ale vyvolává odpor ekologů a řady místních úřadů a obyvatel. Podle nich trať poničí malebnou anglickou venkovskou krajinu, která je tradiční volební baštou vládních konzervativců. Ministryně dopravy Justine Greeningová dnes oznámila, že na trati bude kvůli ohledu na místní obyvatele vyraženo o 13 kilometrů tunelů více, než se dosud zamýšlelo.

Podle ní bude mít železnice také ekologické výhody, když jí použije ročně 4,5 milionu lidí, kteří by jinak cestovali autem nebo letadlem. Stavbu rychlodráhy uvítala britská obchodní komora i odbory, podle nichž přinese nezbytné zlepšení britské dopravní infrastruktury i pracovní místa.