Americká agentura AP otevřela v Pchjongjangu pobočku

Pchjongjang – Agentura AP se stala první zahraniční mediální organizací, která může plně krýt události ze Severní Koreje – slovem, obrazem i videem. Dnes byla v severokorejské metropoli Pchjongjangu slavnostně zahájena činnost její tamní pobočky.

Od roku 2006 měla AP v Pchjongjangu pouze možnost pořizovat videozáznamy, přesto byla první zahraniční institucí svého druhu v komunistické zemi. Právě AP poskytla v prosinci světu záběry ze smutečních akcí a pohřbu zesnulého vůdce Kim Čong-ila.

Tom Curley, prezident agentury AP:

„Svět toho ví o Severní Koreji opravdu velmi málo. Budeme mít výjimečnou příležitost přinášet z ní zprávy, které doteď chyběly. A vedle politiky a ekonomiky nám to pomůže pochopit i tamní kulturu, protože budeme přímo mezi lidmi.“

Na pobočce budou pracovat Severokorejci

V pchjongjangské pobočce AP, která je umístěna v komplexu severokorejské agentury KCNA v centru metropole, budou pracovat dva Severokorejci. Oba už pro AP pracovali při Kimově pohřbu. Jejich šéfem bude Američan Jean H. Lee, který spolu s kameramanem Davidem Guttenfelderem bude do Pchjongjangu pravidelně dojíždět. Američtí novináři budou na práci Severokorejců takzvaně dohlížet, a to až z jihokorejského Soulu. Není ani vyloučené, že zprávy budou do jisté míry cenzurované. 

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24

Nejvyšší šéf KCNA Kim Pchjong-ho při slavnostním otevření prohlásil, že „ačkoliv naše dvě země nemají normalizované vztahy, byli jsme schopni najít cestu vzájemného porozumění a spolupracovat natolik blízce, abychom otevřeli i pobočku AP tady v Pchjongjangu“.

AP má pobočku v KLDR (zdroj: ČT24)

AP jednala o vzniku pobočky se severokorejskou stranou téměř dva roky. Nakonec bede pracovat v jedné budově s korejskou zpravodajskou agenturou, která má kontrolu nad veškerými zprávami v zemi. Obrázky zubožených Korejců nebo reportáž o vládním jaderném programu se tak ven nedostanou. Hlavním zdrojem zpráv pro zapadní svět byl dosud web Daily NK, který tvoří oponenti režimu v jihokorejském Soulu. AP úlohu hlavního zdroje nejspíš převezme.