Lavrov: Ruskou prioritou je otázka Íránu a protiraketové obrany

Moskva – Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vystoupil před novináři s hodnocením zahraničních vztahů a politiky své země v uplynulém roce. Největší váhu přikládá otázce Íránu a jeho jaderného programu, respektive sankcí, kterými chce západ Teheránu zabránit v obohacování nukleárního materiálu. Šéf ruské diplomacie opět varoval i před budováním americké protiraketové obrany v Evropě. Čas na případnou dohodu s Washingtonem o sporné otázce se podle ministra zahraničí krátí.

„Konfrontace není naše volba a myslím, že ani rozumní politici v USA netouží po konfrontaci,“ uvedl Lavrov na tiskové konferenci, zároveň ale varoval, že na americké počínání Moskva odpoví odvetnými opatřeními. „Logika našeho stanoviska je dost prostá a pochopitelná. Jestli poblíž našich hranic budou rozmístěny zbraně, které potenciálně mohou narušit strategickou rovnováhu, a tím snížit naši bezpečnost, odpovíme opatřeními, která by takové oslabení neměla připustit,“ řekl Lavrov.

Moskva pomalu ztrácí trpělivost
   
Rusko s USA a velením NATO jedná o možné spolupráci při budování evropské protiraketové obrany od loňska. Moskva se obává, že protiraketová obrana NATO ochromí odstrašující potenciál ruských útočných zbraní. NATO ale trvá na tom, že protiraketové střely nebudou namířeny proti Rusku, ale mají Evropu bránit před hrozbou raket z Íránu. Sblížit stanoviska se zatím nepodařilo a přibývá známek, že Moskva ztrácí trpělivost.

Prezident Dmitrij Medvěděv v listopadu oznámil plán protiopatření, jejichž součástí má být rozmístění nových ruských raket u západních hranic, vylepšení ruských zbraní a popřípadě i odstoupení od odzbrojovacích smluv. Uvedl však také, že je ještě čas se domluvit.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24

Ruská média si Medvěděvovy výhružky vyložila spíše jako tradiční siláckou rétoriku pro ruské voliče před volbami, Washington zareagoval prohlášením, že plány nezmění. Realizace amerického programu, rozvržená do roku 2020, počítá s rozmístěním prvků protiraketové obrany v širokém pásmu od severní Evropy po Černé moře.

Rusko odmítá sankce vůči Sýrii a Íránu

Lavrov dnes rovněž varoval Západ před vojenskou intervencí do Sýrie a před sankcemi vůči této zemi a zároveň vyzval ke snížení dodávek zbraní syrské opozici. Ostře také kritizoval západní sankce proti Íránu, které mají podle něho zadusit ekonomiku této země. „Nepodpoříme žádné sankce proti Damašku,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě a dodal, že žádný stát, který si přeje vojenskou intervenci do Sýrie, by nedostal mandát RB OSN.