UNESCO škrtá: Vídeňské plesy už nejsou kulturní dědictví

Vídeň - UNESCO vyškrtlo ze seznamu nehmotného kulturního dědictví tradiční vídeňské plesy. Jejich součástí totiž je i ples Vídeňského korporačního kruhu (WKR), který sdružuje nacionalisticky orientované buršácké spolky. Organizace vyškrtla celý seznam tradičních vídeňských plesů, jejichž součástí jsou například i plesy filharmoniků nebo kavárníků.

Vídeňská komise Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) k vyškrtnutí přistoupila po kritice jednoho z plesů WKR, na němž se údajně sešli neonacisté z Německa a Rakouska. 

UNESCO dnes označilo zařazení kontroverzního plesu na svůj seznam v roce 2010 za „velkou chybu“. „Litujeme, že jsme při podání žádosti přehlédli činnost plesu WKR a rozhodli jsme se okamžitě ze seznamu vyškrtnout celý seznam tradičních vídeňských plesů,“ oznámila dnes prezidentka rakouské komise UNESCO Eva Nowotná.   

Pokud výbor vídeňských tradičních plesů bál buršáků ze svého programu vyřadí, mohla by se vídeňská plesová kultura na seznam vrátit. Letošní ples buršáckého spolku se má uskutečnit 27. ledna, tedy v den výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.