Anonymní hackeři hrozí globálním útokem

New York - Mezinárodní hackerská skupina Anonymous hrozí prvním globálním kyberútokem. Už ve čtvrtek chce úplně vyřadit z provozu webové stránky OSN, Facebooku, Twitteru, některých bank a herních serverů Sony a Microsoft. Po zveřejnění svého nejnovějšího videa dali ještě 72 hodin na to, aby byla znovu obnovena funkčnost stránek Megaupload. Varování je adresované americkému Kongresu, který projednává zákony na ochranu duševního vlastnictví na internetu. Lidé se prý ale nemají čeho bát.

Tuzemská odnož hackerů z Anonymous zasáhla už dnes - na večer ohlásila útok na internetovou stránku České protipirátské unie. Ta byla sice kolem šesté skutečně mimo provoz, ale není jasné, jestli server jen nepřetížilo velké množství návštěvníků, kteří chtěli zjistit, zda se hackerům akce podařila.

Internetové společnosti a hackeři v poslední době bijí na poplach i kvůli zákonům připravovaným v USA. Nelíbí se jim protipirátský zákon známý pod zkratkou PIPA a zákon na ochranu duševního vlastnictví se zkratkou SOPA. Největší pozornost vyvolalo protestní vypnutí internetové encyklopedie Wikipedia v anglickém jazyce na 24 hodin a petice proti zákonům předložená vyhledávačem Google, kterou podepsalo přes sedm milionů lidí. Hackerské hnutí Anonymous také v reakci na chystané zákony napadlo o víkendu stránky kanceláře francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a stránky některých polských státních institucí.

Hackeři hrozí globálním útokem (zdroj: ČT24)