Nejznámější ruský vězeň je členem PEN-klubu

Moskva - Michail Chodorkovskij se dnes stal členem ruského PEN-klubu. Stalo se tak až na druhý pokus, když loňskou první žádost vedení PEN-klubu odmítlo s odkazem na jeho nedostatečnou publikační činnost. Členství bývalého nejbohatšího Rusa a nynějšího prominentního vězně v prestižní organizaci podpořili známí ruští autoři Daniil Granin či Boris Strugackij. Ruský PEN-Klub je na rozdíl od evropských národních odboček této mezinárodní organizace poměrně mladý - vznikl až v roce 1989. Jeho prezidentem je od roku 1991 prozaik Andrej Bitov.

Kandidaturu Chodorkovského navrhl viceprezident PEN-klubu, ruský režisér Alexej Simonov. Pro přijetí hlasovalo 86 členů, devět bylo proti. Členství si vězněný podnikatel zasloužil dvěma sborníky svých publicistických statí.

Chodorkovskij si na severu Ruska odpykává dlouholetý trest vězení za údajné krádeže ropy, podvody a defraudace. Z vězení má bývalý šéf kdysi mocné ropné společnosti Jukos vyjít až v roce 2016. Ruská liberální veřejnost a mnohé západní státy proces s Chodorkovským označily za zpolitizovaný, sám Chodorkovskij se považuje za vězně svědomí.

Michail Chodorkovskij
Zdroj: ČT24