Rumunsko rozprodává věci Ceausesca

Bukurešť - Rumuni rozprodávají pozůstalost po někdejším vládci země, Nicolae Ceausescovi. Soubor věcí se stal jednou z nejnavštěvovanějších výstav v zemi. Jednotlivé předměty jdou postupně do dražby a zájemců není nijak málo.

Muž, který si nechával říkat Transylvánský orel nebo Dunaj myšlenek, sedával třeba na leopardí kůži. Ta je teď v dražbě za vyvolávací cenu 1 200 Eur. Bukurešťská aukční síň pustila na trh stovky dalších předmětů z domácnosti megalomanského vládce. Největší zisk ji přinesl bronzový Jak, dar od Mao Ce-tunga. Z vyvolávací ceny 300 Eur se vyšplhal na 12 tisíc.

Ceausescu si po čtvrt století budoval nákladný kult osobnosti. Jeho součástí byla i stavba největšího paláce Evropě. Ve stejné době přitom nechával svůj národ hladovět, prázdné obchody pak označoval za celonárodní dietu. V rumunských panelácích se netopilo a nesvítilo, novorozenecká úmrtnosti byla tak vysoká, že se děti do matrik zapisovaly až poté, co přežily šestinedělí. „Bylo to něco, co směřovalo až ke genocidě rumunského národa,“ vysvětlila rumunistka Libuše Valentová.

Zájem o nejtemnější postavy dějin se ale neomezuje na Rumunsko. Minulý týden šla do aukce i bronzová posmrtná maska Josefa Visarianoviče Stalina. Součástí nabídky byly i odlitky Stalinových rukou, včetně levačky, na které je patrné ochrnutí.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod