Ruská policie rozehnala tradiční „jednatřicítkovou“ demonstraci

Moskva – Ruská policie rozehnala nepovolenou opoziční demonstraci na moskevském Triumfálním náměstí. Padesátka účastníků byla zadržena. Už tři roky se opozice a obránci občanských práv snaží vždy k 31. dnu měsíce tradičně protestovat proti porušování 31. článku ústavy o svobodě shromažďování. Dnešní akci většina opozičních politiků ignorovala, protože se rozhodla soustředit na sobotní demonstraci, která se má stát pokračováním masových protestů proti falšování voleb. Další desítku demonstrantů policisté zatkli při obdobné akci v Petrohradu.

Moskevské úřady až na jednu výjimku žádnou z opozičních demonstrací na Triumfálním náměstí nepovolily. Za mřížemi se dnes ocitl i hlavní pořadatel akce, předák hnutí Jiné Rusko a zakázané strany „nacionálních bolševiků“ Eduard Limonov. Obvykle policie se zatčenými na strážnici sepíše protokol a propustí je na svobodu, než je smírčí soudce odsoudí k pokutě či k až 15 dnům vězení. I dnes stovky policistů a vojáků ministerstva vnitra čekaly na přístupech k náměstí, než se dostavila asi šedesátka Limonovových přívrženců.

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

„Všechny jiné akce nemají teď valný smysl a demonstrace za svobodu shromažďování vypadají v době manifestací statisíců lidí trochu divně,“ prohlásil předák Levé fronty Sergej Udalcov, který donedávna soutěžil s Limonovem o titul nejčastěji zatýkaného opozičního politika.

Asi stovka lidí se dnes sešla také na Václavském náměstí v Praze, aby vyjádřili solidaritu s opozicí v Rusku. Ta už několik měsíců protestuje proti výsledkům loňských parlamentních voleb a snaží se zamezit znovuzvolení Vladimira Putina příštím ruským prezidentem. Účastníci demonstrace, kterou svolala skupina studentů, apelovali na české politiky, aby se zasazovali o dodržování lidských práv v Rusku. K tomu také vyzývá petice, kterou lidé na náměstí podepisovali.

„Chceme dát najevo, že Češi nejsou lhostejní k tomu, co se dnes v Rusku děje,“ řekl přítomným iniciátor demonstrace Karel Černý. Ve svém projevu připomněl protest osmi Rusů na Rudém náměstí v roce 1968, kteří se ohradili proti okupaci tehdejšího Československa. „Naše akce, i když nevyžaduje tolik odvahy, se nese v podobném duchu. Snažíme se vyjádřit, že svoboda a právo na život mimo tyranii nejsou jen fráze. A není nám lhostejné, když nedostatek jednoho nebo druhého někomu ničí život,“ uvedl Černý.

Vydáno pod