Kdy skončila studená válka? Dokonce několikrát

Praha – Prezidenti Ruska a USA Boris Jelcin a George H. W. Bush podepsali 1. února 1992 v americkém Camp Davidu společné prohlášení, podle něhož se obě země přestaly považovat za protivníky; formálně tak byla ukončena studená válka. V té době byly dříve mrazivé vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem již výjimečně vřelé. Za konec studené války je možné považovat i několik starších událostí.

Jako účinné ukončení studené války můžeme chápat již rok 1988, kdy tehdejší vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov oznámil, že SSSR opouští Brežněvovu doktrínu a umožňuje tedy zemím východní Evropy rozhodovat o své vnitřní politice.

„Tím sdělil komunistickým stranám, především v NDR a Československu, kde ještě nedocházelo ke změnám jako v Maďarsku či Polsku, že nemohou počítat, že by Rudá armáda přišla na pomoc hroutícím se komunistickým režimům,“ komentuje to Pavel Tomášek, zástupce šéfredaktora Aktuálně.cz.

„Dnes je svět paradoxně nebezpečnější“

„Jak byla rozkreslena mapa za studené války, kde byly poměrně jasně rozloženy síly, to byl relativně bezpečný svět. Dnes, kdy žijeme ve věku globálního terorismu, kdy je velmi těžké vymezit hranice toho, kdo kde jaký má vliv, to je paradoxně nebezpečnější svět než za studené války,“ uvažuje Tomášek.

Další datum konce studené války se dá nálezt o rok později. „Asi nejsymboličtější je pád Berlínské zdi. To byl skutečně největší symbol studené války v Evropě, kdy bylo Německo, jedna z největších evropských mocností, rozděleno na dvě části,“ říká Pavel Tomášek.

Obvykle bývá za konec studené války považován rozpad Sovětského svazu. SSSR se rozpadal postupně na začátku 90. let. V roce 1990 se odtrhly pobaltské republiky, ve zbylých zemích se sice většina obyvatelstva v referendu vyslovila pro zachování svazu, vztahy mezi republikami se však stále zhoršovaly. Oficiálně se Sovětský svaz rozpadl 26. prosince 1991.

Studená válka je výraz pro epochu dlouhodobého vojenského napětí a hospodářské konkurence, která začala po druhé světové válce (1939–1945) mezi komunistickými státy, hlavně Sovětským svazem, a Západem, zejména Spojenými státy. Konflikt začal zhruba v roce 1947. Válka zůstala „studená“ v Evropě, mocnosti ale vedly řadu zástupných krvavých konfliktů mimo Evropu, kde de facto bojovaly USA se Sovětským svazem.

Komentář Pavla Tomáška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod