Primátor Duisburgu bude kvůli tragédii na Loveparade odvolán

Duisburg – Občané německého Duisburgu dnes rozhodli o odvolání primátora Adolfa Sauerlanda. Informovala o tom agentura DPA. Mnozí lidé mu přičítají odpovědnost za tragédii na technoparty Loveparade v roce 2010. Tehdy zahynulo 21 lidí a přes 500 dalších osob bylo zraněno.

Hlasování o odvolání prosadila koalice obyvatel města, politických stran a odborů, která je přesvědčena, že primátor chyboval při udělení souhlasu s konáním hudební akce. Vyčítají mu také způsob, jakým přistupoval k obětem neštěstí.

Aby byl Sauerland odvolán, musela se pro to vyslovit většina hlasujících a zároveň nejméně 25 procent všech oprávněných voličů, tedy asi 91 250 lidí. Nakonec podle agentury DPA proti primátorovi hlasovalo téměř 130 tisíc lidí.

Duisburský starosta Adolf Sauerland
Zdroj: ČT24

K tragédii na duisburské Loveparade došlo 24. července 2010, když se statisíce lidí snažily dostat do areálu bývalého nákladového nádraží, kde se akce konala. Na místo však vedla jen jedna přístupová cesta dosažitelná pouze dvěma podzemními tunely. V nich byly v tlačenici a panice ušlapány přes dvě desítky lidí.