Kde skončily kameny z Měsíce? V trezoru nebo třeba na skládce

Washington - Američtí vědci pátrají na celém světě po úlomcích z lunárního kamene. Ty Spojené státy po návratu z mise na Měsíc rozdaly všem národům jako gesto dobré vůle. Teď ale zjistily, že víc než polovina vzácných vzorků zmizela a nikdo neví, kde jsou. Některé se navíc objevily na černém trhu, kde se prodávaly za horentní sumy.

Prezident Nixon po návratu mise z Měsíce rozkázal, aby se přivezená hornina rozdělila mezi všechny státy světa, včetně socialistického Československa. Jenže na počátku 70. let, v době normalizace, byl dar od amerických imperialistů něco jako horký brambor. 

Dar předal americký velvyslanec Akademii věd. Její tehdejší ředitel ale rozkázal, aby se úlomek dobře ukryl v nějakém trezoru. „Protože si tehdy všichni uvědomovali, že Sovětský svaz prohrál závody o přistání na Měsíci s Američany a v té době nebylo žádoucí americké vítězství příliš zdůrazňovat,“ vysvětluje Jiří Kroulík z pražského planetária. 

Ven z trezoru se měsíční kámen dostal až v roce 1990. Putoval do Leteckého muzea ve Kbelích. I tady ale skončil v trezoru, především kvůli nákladům na bezpečnost při vystavování. 

Jenže ne o všech darovaných kamenech se ví. Z celkem 270 jich totiž 160 úplně zmizelo z povrchu planety. Po dlouhé době se ale například objevil ten honduraský. Americkému lovci měsíčních kamenů ho na černém trhu nabídli za 5 miliónů dolarů. „Opravdu jsem nečekal, že se mi ozve člověk, který má v ruce skutečný úlomek,“ říká bývalý agent NASA a lovec měsíčních kamenů Joseph Gutheinz. 

Kdo nemá pět miliónů, ale spoustu času, nemusí si zoufat. Irský úlomek totiž po požáru dublinské observatoře skončil se zbytkem suti na tamní skládce. Možná tam leží dodnes.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)