S hledáním pákistánských vojáků zavalených lavinou pomáhají Američané

Islámábád - Američané vyslali do Pákistánu tým expertů, který má pomoci místním záchranářům s pátráním po 135 lidech uvězněných pod lavinou v Kašmíru. Obří masa sněhu, ledu a kamení pohřbila v sobotu pákistánskou vojenskou základnu v oblasti ledovce Siačen. Z laviny silné až 25 metrů se i přes nasazení stovek lidí zatím nepodařilo nikoho vyprostit. Podle odborníků je pravděpodobnost záchrany někoho živého už minimální. Pátrání v nadmořské výšce 4500 metrů bylo dnes kvůli sněhové vánici dočasně zastaveno.

Lavina poblíž ledovce Siačen v konfliktní oblasti Kašmíru na pomezí Pákistánu a Indie pohřbila 124 vojáků a 11 civilistů. Záchranářům se prozatím nepodařilo vyprostit žádné tělo. Masa sněhu je místy přes dvacet metrů hluboká. Sníh pokryl v hlubokém údolí oblast velkou asi jeden čtvereční kilometr, proto vyprošťování obětí může trvat i několik dní. Pátrání navíc brzdí špatné počasí, podle meteorologů má sněžit i v následujících dnech.

Lavina zasypala vojenskou základnu
Zdroj: ČT24

Pákistánské televizní stanice informovaly, že v Rávalpindí dnes o dalším postupu jednají vojenské špičky v čele s nejvyšším velitelem armády Ašfakem Kajáním. Pákistán údajně zvažuje, že v zahraničí požádá o technickou pomoc. Do země již podle serveru deccanherald.com přicestoval osmičlenný tým amerických expertů, který chce pákistánským kolegům poskytnout technické poradenství.

O oblast Kašmíru vedou Indie a Pákistán spor už od roku 1947, kdy získala Indie nezávislost na Británii. Obě země mají trvale své vojenské jednotky i vysoko v horách, a to už od roku 1984. Místo je považováno za nejvýše položené bojiště světa. Ačkoli od roku 2003 v příhraniční oblasti panuje klid zbraní, stále zde jsou tisíce vojáků - Indie jich má v oblasti podle odhadů asi 5000, Pákistán zhruba polovinu.