Nová ústava se Egypťanům vzdaluje

Káhira - Soud v Egyptě zablokoval vznik sporné komise, která má vypracovat novou ústavu země. Většinu v takzvaném ústavodárném shromáždění získali islamisté. Mnoho zástupců z řad liberálů a křesťanů se v minulých týdnech rozhodlo komisi bojkotovat. Káhirský soud tak několik týdnů před květnovými prezidentskými volbami napadl legitimitu důležitého úřadu.

Stočlenná komise má po loňském protivládním povstání připravit nový základní zákon Egypta. Sekulární strany ale podezírají islamisty, že chtějí tento výbor využít ke svým zájmům.

Komise byla ustavena koncem března, kdy se konalo i její ustavující zasedání. Na něm byl do čela zvolen šéf islamistické Strany svobody a spravedlnosti a zároveň nynější předseda poslanecké sněmovny.

Egyptská vlajka
Zdroj: ČT24

Čtvrtina členů se však první schůze nezúčastnila a řada z nich se členství vzdala. Bojkotovat se ji rozhodli i zástupci prestižní islámské instituce Al-Azhar a křesťanské koptské církve.

Právníci a liberální strany se pak obrátili na správní soud s tím, že egyptský parlament, který komisi jmenoval, zneužil své pravomoci.