Írán uzavřel ropné kohoutky už i Němcům

Teherán - Írán zastavil vývoz ropy do Německa. Oznámila to íránská stanice Press TV. Důvodem jsou evropské sankce. Brusel uvalil s platností od července embargo na dovoz íránské ropy za to, že země pokračuje ve svém jaderném programu. Teherán už v úterý zastavil dodávky do Řecka a Španělska. Írán si chce podle pozorovatelů zastavením vývozu ropy posílit vyjednávací pozici před nadcházejícími rozhovory v Istanbulu. Tam bude od soboty jednat s šesti mocnostmi poprvé po více než roce o svém jaderném programu. Teherán podle zdrojů zvažuje ještě zastavení vývozu do Itálie.

Írán předloží na nadcházejícím jednání o svém kontroverzním jaderném programu nové návrhy v zájmu dosažení dohody. Oznámila to na svém webu íránská státní televize. S velmocemi skupiny 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) se Írán sejde k rozhovorům v sobotu v Istanbulu. „Íránská delegace přijede s novými iniciativami a doufáme, že druhá strana bude mít na jednáních podobný a konstruktivní přístup,“ řekl v íránské televizi Al-Alam šéf íránských vyjednávačů Saíd Džalílí. Podstatu Teheránem údajně chystaných „iniciativ“ ale nijak neupřesnil.

Na Západě vyvolává íránský jaderný program obavy, že Teherán pod zástěrkou mírového využití jaderné energie usiluje o výrobu jaderných zbraní. Podezření vzbuzuje především obohacování uranu, od něhož Írán nechce ustoupit. Írán již dosáhl dvacetiprocentního obohacování a Západ se obává, že zamýšlí jít dál. K výrobě jaderné zbraně je zapotřebí uranu obohaceného na více než 90 procent.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ISIFA

V pondělí šéf íránské jaderné agentury Ferejdún Abbásí naznačil, že Teherán je nakloněn kompromisu. Podle Abbásího by Teherán mohl zastavit dvacetiprocentní obohacování, jež potřebuje pro svůj výzkumný reaktor, až bude mít tohoto uranu dostatečné zásoby. Pokračovat by pak mohl jen v obohacování uranu na nižší úrovni pro výrobu energie a využití ve zdravotnictví. Běžné reaktory potřebují uran obohacený asi na 3,5 procenta.

Írán trvá na tom, že se nikdy nevzdá způsobilosti obohacovat uran, který umožňuje Teheránu vyrábět vlastní jaderné palivo. Prý je to základem jeho vlasteneckého úsilí směřujícího k technologické soběstačnosti.