Česká rozvojová agentura loni zvládla stovku projektů

Tbilisi - Česká republika vydá ročně za rozvojovou pomoc kolem čtyř miliard korun. Jen Česká rozvojová agentura loni pracovala na stovce projektů ve třinácti zemích. Utratila za ně 430 milionů korun. Podpořila drobné zemědělce v Bosně a Hercegovině, prevenci rakoviny u žen v Gruzii nebo přístup k čisté vodě v Etiopii.

Nejvíc stála pomoc Mongolsku. „Z hlediska finančního objemu je to projekt, který se podílí na rekonstrukci řídícího systému a úpravny čisté vody v elektrárně č. 4 v Ulánbátaru,“ prohlásil Michal Pastvinský, ředitel České rozvojové agentury.

Na dvou třetinách projektů se prostřednictvím veřejných zakázek podílely české firmy – získaly tak znalost místního prostředí a mnohde se pak dokázaly uchytit.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Agenturu založilo ministerstvo zahraničí. O tom, jaké projekty a v jakých zemích bude realizovat, rozhoduje na základě své politiky a priorit česká vláda. „Když máme BH, Kosovo nebo Srbsko nebo Moldavsko, snažíme se, aby se tento region zvednul, aby patřil do Evropy, to je náš politický zájem,“ prohlásil Tomáš Dub, náměstek ministra zahraničních věcí.

Letos agentura omezí počet zemí, kde řídí projekty, na deset. Její rozpočet ale vláda zatím neseškrtala. Měla by tak dostat 437 a půl milionu – to je ještě o něco víc než loni.

Vydáno pod