Americký miliardář se ze Slovenska vydal na cestu domů Titanikem

Oponice - Potopený Titanic vyplavil řadu příběhů jeho pasažérů. Jeden z nich sahá až do slovenských Oponic a zámku, který patřil šlechtickému rodu Apponyiových. Začátkem dvacátého století tam několik let pobýval americký multimilionář Thomas Cardeza. Zkázu Titanicu přežil a později se do Oponic vrátil. Sbírku předmětů, které se vážou k jeho životu, teď představila Apponyiho knihovna.

Příběh potopeného Titaniku znovu ožil v Oponicích, kde vystavují osobní předměty amerického miliardáře Thomase Cardezy, který tady krátce pobýval. Byl blízkým přítelem zdejšího hraběte Henricha Apponyiho. Z Oponic se americký milionář chtěl vrátit zpět do vlasti právě na Titaniku. 

Byl pasažérem první třídy, i díky tomu možná i se svou matkou přežil. Dostal se totiž do záchranného člunu. Krátce nad ránem ho pak i s dalšími cestujícími zachránila loď Carpatia.

Správce Apponyiho knihovny Peter Králik popisuje Cardezův návrat po nehodě luxusního parníku: „Po potopení parníku je Cardeza znovu v Oponicích. Přiváží sem novou módu. Třeba kolečkové brusle. Lidé je tu viděli vůbec poprvé, říkali mi to pak jako 90letí starci krátce před smrtí.“ 

A s návratem amerického boháče Oponice skutečně ožily. Pozval si sem třeba tanečnici, zpěvačku a herečku Josephine Bakerovou. Peter Králik říká: „Dodnes je pro mnohé neuvěřitelné, že Bakerová, která zaplnila pařížské kabarety a sály, tancovala tady na snookrovém stole.“

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)