Vydání Radovana Krejčíře do Česka znovu projedná soud

Johannesburg - Česká justice zaznamenala u jihoafrických soudů částečný úspěch při žádosti o vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Nejvyšší soud totiž podle českého ministerstva spravedlnosti zamítl Krejčířovy námitky a rozhodl, že žádost Česka musí tamní soudy znovu projednat. Původně přitom v Jižní Africe vydání podnikatele zamítli.

Celý proces o vydání Radovana Krejčíře do Česka může začít znovu tam, kde před pěti lety - u soudu v johannesburské čtvrti Kempton Park. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Potvrdil tak rozsudek vrchního soudu, který zrušil pět let staré rozhodnutí soudu první instance nevydat Krejčíře do Česka. „Radovan Krejčíř vyčerpal všechny opravné prostředky, česká extradiční žádost by tak měla být projednána od počátku u soudu prvního stupně,“ potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Důvodem, proč se proces bude opakovat, je podle vrchního soudu podjatost soudce, který tehdy Krejčíře odmítl vydat. Rozhodoval totiž předtím i o jeho propuštění na kauci. Samotný rozsudek o Krejčířově nevydání zdůvodnil pochybnostmi o vyšetřování podnikatelových kauz v Česku.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Kromě české se ale o Krejčíře během jeho pobytu v Jižní Africe začala zajímat i místní policie. Média ho tu spojují s několika vraždami podnikatelů i lidí z podsvětí. Jihoafrická policie ale zatím neuspěla. Krejčíř se už dvakrát dostal na kauci z vazby.

Zítra ale Radovan Krejčíř opět předstoupí před soud, na krku má obžalobu z pojistného podvodu. Podle žalobců pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny o své závěrečné fázi rakoviny a od společnosti Liberty Life pak v červenci 2010 inkasoval pojistku asi 4,5 milionu randů (kolem 11,5 milionu korun). Někdejší Krejčířův urolog Marian Tupý tvrdí, že ze strachu před českým podnikatelem zaměnil vzorky osoby, o které věděl, že má rakovinu, a padělal tak záznamy o údajné podnikatelově nemoci. Krejčíř ale loni médiím sdělil, že má rakovinu močového měchýře, a popřel, že by lékaře, jehož soud mezitím odsoudil k sedmi letům vězení s podmínečným odkladem, nutil zfalšovat diagnózu.