Vraždy? Ne, je to jen „zpravodajská hra“, tvrdí Krejčíř

Johannesburg - Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř tvrdí, že nikdy nebyl spojován s žádnými vraždami. Prý jde jen o takovou „zpravodajskou hru“. Podle Krejčíře je v Jihoafrické republice těžké dělat byznys, když „nevíte, co bude zítra“. „Máme tu nějaké kontrakty na tu tiskařinu,“ prohlásil Krejčír v rozhovoru pro Českou televizi. Krejčíř nevyloučil, že se jednou do Čech vrátí. „Nikdy neříkej nikdy,“ konstatoval. Jihoafrická prokuratura dnes u tamního soudu dočasně stáhla Krejčířovo obvinění z pojistného podvodu. Hlavní svědek, urolog Marián Tupý, totiž zpochybnil svou výpověď. Uprchlý podnikatel podle žalobců na základě zfalšované diagnózy, že má rakovinu, připravil pojišťovnu o více než deset milionů korun.

Samotné líčení trvalo jen několik minut. Státní zástupce prohlásil, že dočasně stahuje svá obvinění proti Krejčířovi. Důvodem je, že svou výpověď zpochybnil hlavní svědek obžaloby, slovenský urolog Marián Tupý. „Jsem trošku zklamaný, že to tak skončilo. Já jsem chtěl, aby se rozhodlo, že jsem nevinen. Tohle je trošku takový alibistický přístup státu,“ konstatoval Krejčíř. 

Radovan Krejčíř: 

„Přijdete a rok vám ničí život. Drží vás ve vazbě, pak vezmou kauci, musíte se každý pátek hlásit na policii. Pak přijde stát a řekne, že stahuje obvinění. Je to pro mě nezvyklé, v Čechách to funguje trošku jinak. Očekával jsem, že bude výsledek. Chci, aby do budoucna v každém případě padl.“

Krejčíř prý chtěl od českého prezidenta získat milost

Česká televize získala nyní zpochybňované prohlášení lékaře. Na několika stranách popisuje své vztahy s Krejčířem. „Už v dubnu 2008 se mnou začal Krejčíř mluvit o možnosti vytvoření falešné diagnózy,“ prohlásil Tupý. Ten v prohlášení tvrdí, že mu Krejčíř naznačoval, že chce potvrzení o rakoviny použít pro to, aby dostal v Česku prezidentskou milost. „Bál jsem se ho. Jednou například bez ohlášení vtrhl do mé kanceláře obklopen několika kriminálníky,“ vzpomíná lékař. 

Jméno Radovana Krejčíře je dáváno do souvislosti s všemožnými aktivitami – od rozsáhlých podvodů a únosů osob až po vraždy. Stejně jako v Česku si teď podle policie počíná i v Jihoafrické republice. Před policií i soudy kličkoval už několikrát a používal přitom nejrůznější metody. Ničím novým není třeba ani změna výpovědi korunního svědka proti Krejčířovi těsně před soudem. 

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24

Třeba libanonský podnikatel Tarek Bechara byl v minulosti zásadní svědek i podezřelý v kauzách okolo podnikatele Radovana Krejčíře. Pro policii představoval nositele klíčových informací o řadě zločinů. Ve výpovědích Bechary docházelo k dramatickým zvratům. Měnil několikrát výpověď, odmítal spolupracovat, a dokonce se pokusil o sebevraždu. „Uvažuje o tom, o velmi výrazné změně svého postoje v trestních kauzách v postavení svědka,“ prohlásil obhájce Bechary Martin Klimo. 

Krejčíř umí být tvrdý, nátlak mnozí svědci nevydrží

Za změnami výpovědí stál podle některých vyšetřovatelů právě nátlak Radovana Krejčíře. „V případě, že má problémy, nebojí se používat násilí, únosy. Je několik případů, za které byl stíhán, a to je únos Tareka Bechary,“ poznamenal Dalibor Bártek, redaktor ČT. Krejčíř se dokázal vyhnout mnoha zatčením, a to i přesto, že je přímo spojován i s několika vraždami vysoce postavených osob - například německého podnikatele Uweho Gembally. Kromě toho čelí podezření z podvodů. „Když jsem s ním v minulosti mluvil, tak mluvil o Hradu, chtěl si zařídit dokumenty o tom, že má rakovinu, to se teď stalo i v JAR,“ konstatoval Bártek. 

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24/AP Photo

Novináři a někteří vyšetřovatelé také poukazují na to, že v Česku Krejčíř udržoval úzké kontakty s vysoce postavenými policisty a žalobci. Podle nich může něco podobného ovládat i v zahraničí. Například loni, když se vydal jihoafrické policii, disponoval nahrávkami od vyšetřovatelů, které však nemohl legálně získat. „Používá metody nejrůznějších falzifikátů, padělaných pasů, to je jeho doména,“ dodal Bártek. 

Krejčíř stane před soudem zase za týden - kvůli přepadení obchodu

Krejčíř byl v Česku viděn naposledy v roce 2005 v luxusní vile za 400 milionů v Černošicích u Prahy. Odsud se mu podařilo utéct během policejní prohlídky. Na sídlo je uvalena exekuce kvůli neuhrazené škodě za několik desítek milionů. Další pokus jihoafrické prokuratury dostat Krejčíře za mříže se odehraje už za týden. Příští pondělí totiž stane Krejčíř před soudem kvůli přepadení obchodu s elektronikou.