Breivik jako idol: Do Osla dorazila „fanynka“ až z Německa

Oslo - Proces s atentátníkem Andersem Breivikem pokračoval už čtvrtým dnem a norská policie je stále v pohotovosti. Do soudní síně se totiž pokoušejí proniknout Breivikovi stoupenci. Soud vyvolává silné emoce na sociálních sítích, kde se shromažďují. Mezi jeho sympatizanty se objevila i jistá Němka, která dokonce přicestovala do Osla. Údajně se vydávala za Breivikovu milenku a chtěla se zúčastnit procesu. Německá média dnes informovala, že ji policie zadržela a vykázala z Norska.

Bezpečnostní rámy a po zuby ozbrojená policie: kdo chce do soudní síně, projde několikrát kontrolou. Policisté se v davu snaží vytipovat extremisty, kteří míří na proces s jediným cílem vidět a podpořit svého „idola“. 

Němka se vydávala za atentátníkovu milenku

Jedna žena přijela až z Německa. Norští policisté ji ale čekali. Měli informace od spolkových zpravodajských služeb. Breivikovi napsala několik dopisů, obdivuje ho. Cesta do soudní síně pro ni ale skončila hned u vchodu. „Prý o sobě tvrdila, že je Breivikova dívka. O tom nemůžeme spekulovat. Nemáme informace, které by to dokládaly,“ podotkl Kjell Jan Kvarme, šéf policejního týmu. 

Breivik má rovněž anonymní stoupence na internetu. Vidí ho jako hrdinu. K organizaci templářských rytířů, kterou se zaštiťuje, se ale z evropských extremistů nehlásí nikdo. „Taková nadřízená organizace je mýtus, který se snaží vytvořit. Kdyby existovala, věděl bych o ní,“ konstatoval britský odpůrce islámu Alan Lake. 

Breivik si čile dopisuje s věrnými stoupenci

Extremisté většinou Breivikovy názory schvalují, jeho činy ale ne. „To, co říká, je správné, ale to, co udělal, je nechutné,“ poznamenal vůdce extremistické Anglické obranné ligy Stephen Lennon. Sám útočník tvrdí, že si píše s lidmi z víc než dvaceti zemí. Denně dostává stovky dopisů.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)