Kvůli věznění Tymošenkové zrušil cestu na Ukrajinu i prezident Klaus

Praha – Na summit prezidentů středoevropských zemí, který se bude konat v polovině května na Ukrajině, nepojede ani český prezident Václav Klaus. Důvodem jsou výhrady vůči věznění bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Dnešním Lidovým novinám to potvrdil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Summitu na Krymu se kvůli represím vůči Tymošenkové nezúčastní už německý prezident Joachim Gauck, rakouský prezident Heinz Fischer a slovinská hlava státu Danilo Türk. Svoji účast na schůzce prý zvažují i prezidenti Estonska a Lotyšska. Podobně zvažuje zachovat se kancléřka Angela Merkelová v případě cesty u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale, které v červnu Ukrajina spolupořádá. Že ze stejného důvodu nepojede, potvrdila komisařka EU pro spravedlnost Viviane Redingová.

Summit o evropských integračních procesech na krymské Jaltě pořádá ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Kyjev letos podepsal s EU asociační smlouvu, která ale vstoupí v platnost až po ratifikaci v národních parlamentech členských států unie. Země EU ratifikaci podmiňují propuštěním Tymošenkové z vězení.    

Tymošenková si ve vězení odpykává sedmiletý trest za to, že podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudek nad ní byl politicky motivovaný.