Přestaň hladovět, prosí v dopise svou ženu Tymošenko

Kyjev – V otevřeném dopise prosí Oleksandr Tymošenko svou manželku, aby ukončila hladovku. Julija Tymošenková v charkovské věznici odmítá příjimat potravu už deset dní. Manžel ukrajinské expremiérky, který dostal azyl v Česku, si myslí, že případná smrt poslouží pouze prezidentu Viktoru Janukovyčovi, který prý chce Tymošenkovou fyzicky zničit. Z jeho dopisu dnes citoval list Ukrajinska pravda.

„Člověk dostává život jen jednou. Celý život jsme zasvětili snaze zdokonalit náš stát a život Ukrajinců,“ uvedl Tymošenko. Připomněl, že Tymošenková hladoví v charkovské věznici už deset dnů. „Život, který vždy vyzařoval radost a naději, tak může kdykoli skončit,“ uvádí manžel k osudu expremiérky.

„Obracím se na svou ženu a matku naší dcery Jevgenije s prosbou, aby hladovku přerušila,“ napsal. Vyjádřil zároveň naději, že Janukovyčova vláda brzy skončí. Tymošenková si odpykává sedmiletý trest za údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Její manžel obdržel v České republice azyl počátkem letošního ledna. Do zahraničí se uchýlil v obavě ze zatčení a ze zneužití své osoby k nátlaku na vězněnou vůdkyni ukrajinské opozice.