Hollande přesvědčil Francouze v debatě víc než Sarkozy

Paříž - Ve středeční debatě kandidátů na francouzského prezidenta byl socialistický kandidát François Hollande přesvědčivější než dosavadní hlava státu Nicolas Sarkozy. Podle dnes zveřejněného bleskového průzkumu agentury LH2 pro portál Yahoo! tak Hollanda hodnotilo 45 procent dotázaných, zatímco jeho soka Sarkozyho 41 procent. Podle monitorovací společnosti Médiamétrie sledovalo debatu 17,8 milionu diváků. To představuje pokles proti předchozím volbám, v nichž se střetl Sarkozy se socialistkou Ségolene Royalovou. Jejich souboj tehdy sledovalo 20,4 milionu lidí. Sarkozy mezitím vyzval voliče krajní pravice, aby ho podpořili ve druhém kole prezidentské volby. Vynáší tak jeden ze svých posledních trumfů.

Za serióznějšího a sympatičtějšího označilo Hollanda 48 procent lidí. Sarkozyho serióznosti věří 44 procent dotázaných a jen 26 procent ho považuje za sympatického. Stejný poměr účastníků ankety, tedy 26 procent, nevnímá jako sympatického ani jednoho z nich. Pro 47 procent diváků se zabýval socialistický kandidát více jejich starostmi, zatímco dosavadní pravicový prezident tak připadal jen 33 procentům z nich.
   
Z lidí, kteří sledovali televizní duel, jich označilo Hollanda za upřímnějšího 46 procent, zatímco Sarkozyho jen 33 procent. Hollande také působil víc uklidňujícím dojmem - domnívá se tak alespoň 43 procent respondentů, zatímco o Sarkozym si to myslelo jen 30 procent osob. Účastníci průzkumu naopak Sarkozyho označili za dynamičtějšího (48 procent oproti 38 procentům pro Hollanda), důvěryhodnějšího (44 ku 42 procentům) a kompetentnějšího (47 ku 41 procentům). Plných 50 procent dotázaných také projevilo názor, že Sarkozy se chová více jako prezident než Hollande, kterému tento postoj přisoudilo 43 procent lidí.

François Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Jacques Brinon

Před druhým kolem voleb Hollande v průzkumech vede o šest až deset procent. Televizní vystoupení současného prezidenta komentátoři zhodnotili jako zápas boxera v ringu. Hollande se prý zase choval jako judista, který se trefnými údery snažil vyvést soupeře z rovnováhy.

Server týdeníku Le Point usoudil, že vítěze často tvrdé debaty, v níž se Sarkozy i Hollande snažili marně zasadit soupeři rozhodující úder, je těžké rozpoznat. Tato velmi očekávaná debata dopadla spíše jako „nerozhodný zápas,“ uvedl francouzský politolog Emmanuel Riviere. Stanice BBC označila téměř tříhodinovou debatu za dlouhou a nerudnou výměnu názorů, při které se kandidáti uráželi a obviňovali ze lží. Žádnému se přitom nepodařilo mít jasně navrch. Potvrdili podle BBC hlavně pocit, že se vzájemně nemají rádi. „Byla to remíza, ale protože Hollande začínal jako favorit (druhého kola voleb), favoritem zůstává. Sarkozy ho nedokázal destabilizovat, i když se o to od začátku snažil,“ napsal deník Le Monde

Podle průzkumů vyhraje 2. kolo voleb Hollande, debata voliče neovlivní

Server týdeníku Le Nouvel Observateur označil za vítěze debaty Hollanda, kterého list podporoval v celé dosavadní kampani. „Socialistický kandidát výrazně opanoval televizní duel, při kterém se Sarkozy zdál ochromen tíhou své těžké bilance (v čele státu),“ uvedl list. Pravicový list Le Figaro, který v kampani podporuje Sarkozyho, se v první reakci na svém webu spokojil s tvrzením, že se jednalo o „elektrizující“ debatu a že některá tvrzení kandidátů, kteří se u některých čísel a dalších faktů osočovali ze lži, je třeba prověřit.   

Vyrovnaný, či dokonce pro Hollanda příznivější výsledek debaty je špatnou zprávou pro Sarkozyho, který krátce před rozhodujícím nedělním hlasováním v průzkumech stále zaostává za Hollandem a doufal, že mu slovní souboj před asi 20 miliony televizních diváků umožní ztrátu preferencí dohnat. Hollande, který již vyhrál první kolo prezidentských voleb 22. dubna, vyhraje druhé kolo podle dosavadních průzkumů ziskem nejméně 53 procent hlasů. Středeční debata podle komentářů preference voličů nejspíš neovlivní.

Sarkozy nicméně na debatu navázal už dnes ráno rozhovorem v rozhlasové stanici RTL, kdy se snažil dál apelovat na voliče. „Průzkumy lžou. Volby ještě nikdy nebyly tak otevřené. A po debatě je to ještě otevřenější,“ prohlásil. Obrátil se také přímo na Francouze, kteří v prvním kole podpořili Marine Le Penovou z nacionalistické Národní fronty. „Kdo bude mít užitek z toho, když vhodíte do urny prázdný lístek? Pomůže to Hollandovi, imigraci a šílenému utrácení,“ prohlásil Sarkozy. Le Penovou volilo v prvním kole 18 procent lidí a kandidátka Národní fronty oznámila, že ve druhém kole vhodí do hlasovací urny prázdný lístek.

Neúspěšný kandidát na funkci francouzského prezidenta, centrista François Bayrou, který vypadl v prvním kole voleb, dnes podpořil socialistu Françoise Hollanda. Bayrou řekl, že bude v druhém kole prezidentských voleb hlasovat pro něj.