Hollande oficiálně stanul v čele Francie

Paříž - Francie má novou hlavu státu. Socialista François Hollande byl dnes francouzskou Ústavní radou oficiálně prohlášen prezidentem. Pravicová vláda krátce poté podala demisi a bude vyřizovat jen běžnou agendu do úterý, kdy Hollande převezme prezidentský úřad a vytvoří nový kabinet.

Hollanda prohlásil prezidentem předseda Ústavní rady Jean-Louis Debré, který oznámil i konečné oficiální výsledky prezidentských voleb. Socialistický kandidát získal v rozhodujícím nedělním hlasování 51,6 procenta hlasů, zatímco dosavadní konzervativní hlava státu Nicolas Sarkozy 48,4 procenta.

Dopis s demisí, která je v dané situaci pouhou formalitou, poslal pravicový premiér François Fillon odstupujícímu Sarkozymu. Ten v úterý předá nové hlavě státu prezidentský Elysejský palác v centru Paříže. Hollande hned po převzetí úřadu oznámí, koho jmenuje novým premiérem, který bude pověřen sestavením vlády. Předpokládá se, že Hollande projedná se svým dosud tajeným premiérem obsazení jednotlivých ministerstev předem a že nový kabinet bude oznámen hned v úterý.

François Hollande
Zdroj: Michel Spingler/ČTK/AP

S největší pravděpodobností bude podle francouzských médií novým předsedou vlády v zahraničí málo známý Jean-Marc Ayrault, který byl zvláštním poradcem Hollanda v předvolební kampani. Nová socialistická vládní garnitura povede boj o přežití v červnových parlamentních volbách.

Nadcházející parlamentní volby zřejmě ovládne levice

Podle dosavadních průzkumů by volby, které jsou vypsány na 10. a 17. června, měla vyhrát levice, která již loni ve Francii ovládla Senát a nyní i prezidentský palác.

Zabránit tomu, aby levice uchopila veškerou moc v zemi, se hlavně pokusí dosavadní vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP). Po nedělní Sarkozyho volební prohře se Fillon jeví jako hlavní osobnost, která by mohla spojit všechny tradiční pravicové proudy s cílem vyhrát dvoukolové parlamentní volby a omezit moc Hollanda prosazením jeho soužití s pravicovou vládou.

Vydáno pod