Islamisté v alžírských volbách pohořeli

Alžír - Ve čtvrtečních parlamentních volbách v Alžírsku opět zvítězila vládní Fronta národního osvobození (FLN), která je dlouholetou hlavní politickou silou v zemi od získání její nezávislosti. Druhou nejsilnější stranou zůstává vládní Demokratické národní shromáždění (RND). Třetí skončili umírnění islamisté, kteří doufali v podobný úspěch jako jejich kolegové v dalších severoafrických zemích po loňských revolucích. Čtvrteční volby byly údajně nejčestnějším a nejtransparentnějším hlasováním za posledních 20 let.

Alžírský ministr vnitra Dahú uld Kablíja dnes oznámil, že FLN získá v 462členném parlamentu 220 křesel a její sesterská strana RND 68. Dohromady si tak obě strany zajistily parlamentní většinu.

Až s velkým odstupem je na třetím místě islamistická aliance Zelené Alžírsko, která získala jen 48 mandátů. Toto uskupení přitom dnes úřady obvinilo z falšování výsledků voleb a pohrozilo, že učiní „odpovídající opatření“.

„Odehrála se velká manipulace se skutečnými výsledky, které byly oznámeny ve vilájatech (krajích) a nelogické nadsazování výsledků ve prospěch vládních stran,“ prohlásilo Zelené Alžírsko.

Volby v Alžírsku
Zdroj: ČTK/AP/Paul Schemm

Pozornost Alžířanů se nyní upne na důležitější politický boj, totiž na ten o prezidentské křeslo v roce 2014. Prezidentovi Abdalu Azízovi Buteflikovi je 75 let a nevypadá zdravě. Nepočítá se s tím, že se pokusí o další mandát.

Mnozí Alžířané považují volby za zbytečné, protože skutečnou moc má podle nich neoficiální síť, běžně označovaná francouzským výrazem „le pouvoir“ (Moc), která má kořeny v bezpečnostních silách. Úřady to popírají a říkají, že země je řízena demokraticky zvolenými osobami.