Německo se obává rostoucího vlivu salafistů

Berlín - Německo se potýká se zvýšenou aktivitou příznivců ultrakonzervativní formy islámu. Salafisté nově uspořádali vlastní kongres a pokračují také v rozdávání koránu zdarma. Jako cíl přitom uvedli 25 milionů rozdaných kusů. Kritici se bojí zneužití akce pro extremistické cíle. V pozadí totiž stojí radiální kazatelé, které mají v hledáčku tajné služby.

Cílem salafistů je nyní udat v Německu na ulici nebo po internetu co nejvíc výtisků koránu, a to v němčině a zadarmo. Pro jedny je to cesta do ráje, pro jiné nebezpečná propaganda. „Ne každý salafista je terorista, ale každý terorista byl jednou salafista,“ řekl německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. „Ať si jednoduše zadá do vyhledavače Youtube moje jméno, a jestli najde jediné místo, kde jednoznačně vyzývám k nenávisti, dostane ode mě 1 000 eur,“ prohlásil radikální muslimský kazatel Pierre Vogel.

Nabírání nových členů probíhá neustále

Německá kontrarozvědka odhaduje, že salafisté mají v zemi asi čtyři tisíce přívrženců. Ve městě Solingen sídlí nejaktivnější buňka. Mladý Němec tu zrovna konvertoval k islámu. Rekrutování mladých se přitom úřady obávají nejvíc. Místní radnice si na pomoc přizvala odborníky na extremismus. „Svolal jsem shromáždění lidí, kteří pracují s mládeží, učitele, ale i rodiče, kteří si dělají starosti,“ podotkl starosta Solingenu Norbert Feith.

Protiislámská demonstrace
Zdroj: ČT24

Radit přijel i psycholog Ahmad Mansour. Ten sice vyznává islám, pro salafisty je ale jako 95 procent Němců také zatracenec. Založil totiž evropskou síť liberálních muslimů. „(Salafisté) interpretují islám velmi radikálně a doslovně, a pokud se právě oni stanou vykladači islámu pro lidi, kteří o islámu nic nevědí, pak vzniká nebezpečný problém,“ konstatoval Mansour.

Bude salafistická skupina jednou zakázána?

Policie už salafistické čpičky vyšetřuje pro náboženskou diskriminaci. Politici dokonce vyzývají ke zvážení zákazu skupiny v Německu.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod