Japonsko spustilo první jaderný reaktor od Fukušimy

Tokio - V Japonsku byl dnes spuštěn vůbec první jaderný reaktor ze všech 50, které byly odstaveny kvůli bezpečnostním testům po jaderné havárii ve Fukušime. Oznámila to agentura AP. Nastartování reaktoru v Ohi v západním Japonsku ale provází protest několika desítek odpůrců jaderné energie.

Největší protijaderná demonstrace se zatím odehrála v pátek u úřadu premiéra Jošihika Nody a zúčastnily se jí desetitisíce Japonců. Podobně početná shromáždění jsou v zemi podle AP vzácná, protože Japonci jsou známi svou přizpůsobivostí. 

Premiér v červnu nařídil opětné zprovoznění dvou reaktorů v Ohi s odůvodněním, že bez využití jádra nelze pokrýt energetické potřeby obyvatel. Vzhledem k horkým letním měsícům totiž hrozí nedostatek elektřiny – úřady už upozornily na možné výpadky proudu v některých oblastech. 

Mnozí Japonci ale pod vlivem fukušimské krize spuštění reaktorů odmítají kvůli obavám o bezpečnost. Elektrárnu ve Fukušimě loni v březnu poničilo zemětřesení a následná vlna tsunami. Japonsko následně všechny reaktory odpojilo a přistoupilo ke kontrolám.   

Vláda po nových testech ujišťuje, že reaktory v Ohi jsou bezpečné a mohou znovu fungovat. Přesto zhruba dvě stovky lidí, kteří se dnes snažili zablokovat elektrárnu v Ohi, hodlají navzdory pořádkové policii na místě zůstat ještě den a noc.