Rumunský premiér se i přes výzvy akademiků titulu nevzdá

Bukurešť - Rumunský premiér Victor Ponta je podezříván z toho, že opsal svoji doktorskou práci. Přestože oficiální Rada pro uznávání akademických titulů (CNATDCU) v pátek rozhodla, že by měl o univerzitní hodnost přijít, titulu se vzdát nehodlá. Plagiátorství a další formy podvodů jsou v rumunské akademické sféře velmi rozšířené.

Ponta tvrdí, že za rozhodnutím CNATDCU stojí prezident Traian Basescu. Premiér v televizi Antena 3 řekl, že nad svou dizertací o činnosti Mezinárodního trestního soudu strávil hodně času a že je na ni hrdý. Páteční rozhodnutí CNATDCU označil za „mafiánskou popravu“ na rozkaz prezidenta. Mezi premiérem Pontou a prezidentem Traianem Baseskem panuje už delší dobu napětí, oba politici se přou o moc.

Rada v pátek rozhodla, že v případě Pontovy doktorské práce z roku 2003 jde o plagiát, a doporučila ministerstvu školství, aby premiérovi titul odebralo. Podle šéfa rady Mariuse Andruha Ponta z 307 stránek dizertace 85 převzal, aniž zdroj uvedl přímo v textu, zmínil se o něm jen v seznamu literatury. Čtyři desítky stran údajně zcela okopíroval.

Victor Ponta
Zdroj: ČT24/www.victorponta.ro