Členky Pussy Riot zůstanou ve vazbě

Moskva - Moskevský městský soud odmítl zrušit vazbu členkám punkové kapely Pussy Riot. Vazbu soud zdůvodňuje mimo jiné rizikem útěku obviněných. Ještě včera přitom jeden z právníků ruských hudebnic s odvoláním na důvěryhodný zdroj prohlásil, že soud rozhodne v jejich prospěch. Soud by podle právníků mohl začít už během následujících čtrnácti dnů. Verdikt bude pravděpodobně pro Pussy Riot nepříznivý.

Obhájce zadržených Mark Fejgin označil vazbu za nezákonnou a požádal, aby zadržené byly stíhány na svobodě. Dívky podle něj trpí častými nevolnostmi a bolestmi hlavy. Za to, že se rockerky po případném propuštění nebudou vyhýbat soudu, se podle Fejgina zaručilo už přes padesát lidí. Podle ruského tisku jsou mezi nimi i někteří liberálně orientovaní ruští miliardáři.

Soud seznam osob ochotných dát záruku připojil k úředním spisům, osvobodit vězněné ale odmítl. Nepřijal vysvětlení obhájců, že akt v moskevském chrámu byl záležitostí „symbolickou“, nikoli trestně právní. Tolokonnikovová nebyla propuštěna z vazby i z toho důvodu, že má povolení k pobytu v Kanadě a panují obavy, že by se tam mohla ukrýt. „U Aljochinové si nedali ani práci to objasňovat,“ podotkl zpravodaj ČT Pavel Vondra.   

Členky skupiny jsou vyšetřovány kvůli únorovému vystoupení v moskevském pravoslavném kostele, takzvané „punkové modlitbě“, kterou chtěly protestovat proti povyšování pravoslaví na státní ideologii a rostoucímu vlivu církve na stát. Naděždě Tolokonnikovové, Marii Aljochinové a Jekatěrině Samucevičové hrozí za výtržnictví až sedm let vězení. 

Tolokonnikovová u soudu oznámila, že už šestým dnem drží hladovku. Protestuje tak proti nedostatečné lhůtě, kterou obviněné a jejich obhájci dostali k tomu, aby se seznámili s několikasvazkovou soudní dokumentací. „Mám silné bolesti hlavy, už několik dní nemohu spát,“ řekla Tolokonnikovová. Čtyřdenní lhůta k jejímu prostudování vypršela, datum procesu ale dosud soud nestanovil.

Vazba byla zpěvačkám, na jejichž podporu se vyjádřila řada ruských i zahraničních osobností, opakovaně prodloužena, zatím naposledy 20. června s odůvodněním, že rockerky by mohly uprchnout či ovlivňovat svědky. Proti prvnímu prodloužení vazby z letošního dubna zpěvačky podaly stížnost, kterou ale v květnu kasační soud zamítl.

Vydáno pod