Za palestinskými vězni v Izraeli už mohou příbuzní

Gaza - Izrael splnil, co slíbil hladovkářům, a povolil několika desítkám Palestinců z pásma Gazy navštívit své příbuzné vězněné v Izraeli. Stane se tak za doprovodu zástupců Mezinárodního výboru Červeného kříže. Podle mluvčího vězeňské správy by měly být nyní návštěvy povolovány každý týden. Mezi příchozími ovšem nesmějí být děti a není možné kupříkladu přivézt vězňům dárky. Návštěva je rovněž omezena časově, a to na 60 minut.

Manželky, matky a otcové trestanců přijeli do věznice Ramon dopoledne. Většina z nich své příbuzné neviděla od roku 2007. Izrael zakázal návštěvy několik měsíců po únosu vojáka Gilada Šalita. Islámští radikálové ho drželi v pásmu do loňska, kdy byl vyměněn za několik set palestinských vězňů.

V Izraeli je nyní vězněno na 4 800 Palestinců, z nich téměř 500 je z pásma Gazy. K hladovce se na jaře připojilo 1 600 trestanců pocházejících z obou palestinských území - z pásma Gazy a západního břehu Jordánu. Reagovali tak na zpřísnění podmínek, k nimž patřilo omezení přístupu k výukovému materiálu a také zkrácení času pro sledování televize.

Palestinci v Ramalláhu vítají propuštěného vězně
Zdroj: Majdi Mohammed/AP Photo

K požadavkům protestujících vězňů patřilo i zrušení administrativní vazby, která umožňuje věznit dotyčné bez soudu dlouhé měsíce. Při vyjednávání o ukončení hladovky Izraelci přistoupili na některé z požadavků vězněných, avšak administrativní vazbu nezrušili.

Někteří Palestinci boj ještě nevzdali

Někteří z vězňů proto svůj boj s izraelskými úřady neskončili a dál drží hladovku. Je mezi nimi i člen radikálního Hamasu Akram Richáví. Odpykal si už osm let ze svého devítiletého trestu, ale nepřestal usilovat o předčasné propuštění. Hladovku drží údajně už 94 dní.