Americké plavidlo střílelo po civilní lodi - spletlo si ji s íránskou

Dubaj - Jeden indický rybář dnes zahynul a další tři byli zraněni, když po jejich lodi začala u břehů Spojených arabských emirátů střílet posádka amerického válečného plavidla USNS Rappahannock. Podle vyjádření amerického námořnictva se vojáci obávali, že loď je chce napadnout, když nereagovala na pokyny ke změně kurzu. Loď si zřejmě spletli s útočným člunem íránských Revolučních gard. Incident, který se odehrál zhruba 16 kilometrů od dubajského přístavu, bude nyní nutné vyšetřit.

Podle vyjádření amerického námořnictva se malá loď blížila k Rappahannocku a nereagovala na výzvy ke změně kurzu ani na varovné výstřely. „Když selhaly tyto snahy o odstrašení plavidla, bezpečnostní tým na Rappahannocku vypálil několik dávek z automatických zbraní,“ sdělil mluvčí americké 5. flotily, která působí v Perském zálivu.

Asi desetimetrová loď poháněná třemi motory byla stejného typu, jaký obvykle užívají místní rybáři. Po incidentu zakotvila v přístavu poblíž Dubaje a záchranáři ošetřili zraněné. O totožnosti mrtvého informace zatím nejsou k dispozici. Poškozené plavidlo místní úřady z přístavu odvezly.

Hormuzský průliv
Zdroj: ČT24

Malé a rychle se pohybující lodě využívá také Írán, který od Spojených arabských emirátů dělí námořní hranice. Mezi Teheránem a Spojenými státy přitom už dlouho panuje napětí. Americké námořnictvo v posledních týdnech posílilo svou přítomnost v oblasti kvůli obavám, že by Írán mohl uzavřít Hormuzskou úžinu, která je klíčovým bodem pro námořní dopravu ropy z Perského zálivu.

V roce 2000 použili teroristé ze sítě al-Káida malý člun k útoku na americkou loď USS Cole kotvící v Jemenu. Člun naložený výbušninami odpálili poblíž válečné lodi a zabili tak 17 amerických námořníků.