Jih Evropy zachvátily rozsáhlé požáry, hoří i na ostrovech

Las Palmas - Jih Evropy zachvátily lesní požáry poté, co v oblasti panovaly dlouhodobě vysoké teploty a malé množství srážek. S plameny musí hasiči bojovat v Itálii, ve Španělsku a v Černé Hoře. Hoří ale i na severovýchodě Sardinie, kde byla u města San Teodoro spálena plocha o rozloze 800 hektarů. Kvůli požáru muselo být z oblasti evakuováno na 800 obyvatel a turistů. Pět hasičů bylo při zásahu zraněno. Jeden požár zuří i ve střední Sardinii, kde spálil kolem 1 000 hektarů porostu. Požáry se nevyhnuly rovněž Kanárským ostrovům nebo Mallorce.

V Itálii již shořelo asi 600 hektarů lesa a křovin v národním parku Pollino na jihu země. Místní úřady se obávají, že požár mohl někdo založit úmyslně, možná lidé napojení na organizovaný zločin. Vyzvaly proto ministerstvo životního prostředí a italskou civilní obranu k nejvyšší ostražitosti.

Podle italských úřadů letos počet požárů stoupl o 76 procent ve srovnání s loňským rokem, spálená plocha pak o více než polovinu.

Jižní Evropa v plamenech
Zdroj: ČT24/ISIFA

Hasiči bojují s plameny i na Mallorce a Kanárských ostrovech

Na ostrovech Tenerife a La Palma muselo být evakuováno asi 200 lidí. Hašení znesnadňuje silný vítr. Požár na jihu Tenerife, s nímž bojuje osm hasicích helikoptér a tři letadla, již zachvátil plochu o rozloze 1 800 hektarů. Plameny na La Palmě se posléze podařilo dostat pod kontrolu.

Další dva požáry však vzplály na Mallorce, kde spálily asi 70 hektarů lesa. Jen jeden z nich se dosud podařilo uhasit.

Požár na Tenerife
Zdroj: ČT24/ISIFA

V Černé Hoře už se podařilo dostat situaci pod kontrolu

V Černé Hoře zápasili hasiči s ohněm na jihu země poblíž pobřežní obce Sutomore. Z jednoho z tamních hotelů evakuovali některé turisty, plameny se jim však podařilo včas zastavit. Uhasili také požár lesního porostu nedaleko hlavního města Podgorice, kvůli němuž museli evakuovat několik zahraničních velvyslanectví a diplomatických rezidencí v oblasti.