Nečinnost zabije na světě stejný počet lidí jako cigarety

Londýn - Podle nové studie publikované v odborném časopisu Lancet nedostatek pohybu zabíjí stejný počet lidí jako kouření. Celkem třetina světové populace dospělých zanedbává fyzickou aktivitu, což vede k více než pěti a čtvrt milionům úmrtí ročně. Podle vědců by měl být problém považován za pandemii. Studie doporučuje nejméně 150 minut průměrně intenzivního pohybu týdně. Může se jednat o rychlou chůzi, jízdu na kole nebo i zahradničení. Informoval o tom server BBC.

Odborníci tvrdí, že řešení tohoto problému vyžaduje nový způsob myšlení. Veřejnost je třeba varovat a informovat o rizicích spojených právě s nečinností. Tým výzkumníků z 33 center po celém světě se shodl na tom, že by celou záležitost měly vzít v úvahu i vlády.

Ty by se mohly zasloužit o to, aby byla fyzická aktivita cenově dostupnější a bezpečnější. Doporučuje se, aby dospělí měli 150 minut pohybu, jako je rychlá chůze, jízda na kole nebo zahradničení, týdně.

Maraton
Zdroj: ČT24

Profesorka Lindsey Daviesová, prezidentka britské Fakulty veřejného zdraví:

„Musíme udělat vše pro to, aby pro lidi bylo snazší starat se o své zdraví a být aktivní v rámci jejich každodenního života. Naše životní prostředí hraje významnou roli. Například lidé, kteří se necítí ve svém místním parku bezpečně, tam těžko budou chodit.“

Podle studie jsou nejméně aktivní lidé v bohatších zemích. Například ve Velké Británii nedělají žádný sport téměř dvě třetiny obyvatel. Studie demonstruje jako vzor kolumbijskou Bogotu, kde jsou sice po celý týden ulice plné aut, díky úřadům ale nejezdí v neděli - to jsou chodníky plné chodců.

Váha
Zdroj: ČT24

Omezení bylo zavedeno už v roce 1970. Nyní už zahrnuje téměř 100 kilometrů silnic v centru sedmimilionového města. Týká se to nedělí i svátků. Omezení automobilové dopravy má dlouhodobě pozitivní přínos pro zdraví lidí, kteří jsou nuceni se pohybovat.

Vědci ale připouštějí, že srovnávání zemí může být ošidné, stejně jako vyhodnocování údajů z dotazníků, které vyplňovali lidé ze 122 zemí. Tým vědců si je však prý jistý celkovými závěry. Doktorka I-Min Leeová z Harvardovy univerzity zdůraznila, že vědci se při hodnocení nedostatku pohybu na zdraví naopak spíše drželi zpátky. „S nadcházející olympiádou bude sport a fyzická aktivita v centru pozornosti celého světa. Svět bude sledovat soutěžící sportovce, ale většina diváků bude poměrně pasivní,“ řekl jeden z autorů studie Pedro
Hallal.

Cigarety
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Rakovině lze v mnoha případech předejít - je nutné přestat kouřit
   
Někteří vědci nicméně varovali před srovnáváním důsledků kouření a nedostatku pohybu. I když způsobují zhruba stejný počet úmrtí, mnohem méně lidí kouří, než je fyzicky pasivních. Kouření je tedy mnohem rizikovější. „Pokud jde o prevenci rakoviny, zdaleka nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat, je přestat kouřit,“ řekla doktorka Claire Knightová z organizace
Cancer Research UK.