Papežův majordomus odchází z vazby do domácího vězení

Vatikán - Majordomus papeže Benedikta XVI., který byl zatčen v souvislosti se skandálem kolem vynášení tajných církevních dokumentů, jednal sám a nebyl členem spiklenecké skupiny. Podle agentury Reuters to řekl jeho advokát. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi zároveň oznámil, že Paolo Gabriele může opustit preventivní vazbu a může být umístěn do domácího vězení.

Papežem povolaná komise kardinálů, která vyšetřovala takzvanou aféru VatiLeaks, svou činnost ukončila a o všem informovala papeže. Nyní se čeká na rozhodnutí, zda Gabriele bude muset před soud. Za ohrožení papežovy bezpečnosti mu podle deníku La Repubblica před vatikánským soudem hrozí až třicetiletý trest vězení. 

Kdyby stanul komorník před soudem, hrozilo by mu až 30 let vězení

Po Gabrieleho zadržení se v médiích objevily spekulace, že nemohl jednat sám. „Můžeme říct s naprostou jistotou, že ani ve Vatikánu ani za jeho hranicemi neexistovala žádná síť, nekonalo se žádné spiknutí, do kterého by byl Paolo zapojen,“ řekl advokát Gabrieleho Carlo Fusco. Dnes ho doprovodil k výslechu, který trval sedm hodin. 

Majordomus, který papežovi sloužil od roku 2006 v jeho soukromé rezidenci, byl zatčen v květnu ve svém bytě. Přitom se prý u něj našlo množství důvěrných materiálů. Doposud byl zadržován v policejní cele ve Vatikánu, nyní se bude moci vrátit do svého bytu. V posledních měsících se na stránkách italských médiích objevily třeba papežovy soukromé dopisy nebo další dokumenty, které svědčily o mocenských šarvátkách mezi církevními hodnostáři a o možné korupci. 

Na otázku, zda Gabriele dokumenty vynesl proto, aby papeži pomohl „ozdravit“ církev, jeho advokát řekl, že je to jeden z možných způsobů, jak lze jeho chování interpretovat.