Švédský Breivik je podle soudu vinen - vraždil imigranty

Stockholm - Střelec Peter Mangs je vinen ze dvou vražd a čtyř pokusů o vraždu. Mangs si vybíral za cíl přistěhovalce, po nichž střílel ve švédském Malmö v letech 2009 a 2010. Muži hrozí, že zbytek života stráví za mřížemi. Trest si vyslechne zřejmě v září, až bude k dispozici psychiatrický posudek, na jehož základě se rozhodne, zda poputuje do vězení nebo do psychiatrické léčebny. Někdy je tento muž přirovnáván k norskému extremistovi Andersi Breivikovi, jenž loni v červenci během jediného dne zabil 77 lidí.

Státní zastupitelství čtyřicetiletého Švéda Mangse původně obžalovalo ze tří vražd a 12 pokusů o vraždu.

Soud shledal Mangse vinným z vraždy Švédky, kterou zastřelil v roce 2009, když seděla v autě vedle svého přítele imigranta. Další obětí byl muž z Íránu, jehož zabil v roce 2003 v jeho bytě střelou do hrudi.

Švédská policie
Zdroj: ČT24/ISIFA

U soudu zazněly i informace o pokusech o vraždu, kdy Mangs střílel například po jednom člověku přes okno tělocvičny a na jiného, když čekal na autobus.

Malmö je plné přistěhovalců

Mangsovy činy vyvolaly tehdy v Malmö, třetím největším městě Švédska, strach. Čtyřicet procent z jeho 300 tisíců obyvatel tvoří přistěhovalci první nebo druhé generace.

Švédská média případ přirovnávala k rasistickému střelci, jenž terorizoval přistěhovalce ve Stockholmu na počátku 90. let. Ten byl zatčen také až po roce a nyní si odpykává doživotní trest za vraždu a devět pokusů o ni.