Během pohřbu kubánského disidenta se hromadně zatýkalo

Havana - Při pohřbu známého kubánského disidenta Oswalda Payá byly zatčeny desítky opozičních aktivistů. Mezi zadrženými je údajně také disident Guillermo Farinas, známý řadou hladovek, které na protest proti režimu držel. Jeden z nejznámějších kubánských disidentů zemřel v neděli při automobilové nehodě ve východokubánské provincii Granma. Vyšetřování nehody pokračuje, kubánská opozice ale spekuluje i o vraždě.

Disidentovu památku uctila řada světových osobností. Kubánský kardinál Jaime Ortega na pohřbu ocenil mimo jiné jeho zbožnost a politické poslání a sdělil, že kondolenci rodině zaslal papež Benedikt XVI. Zatímco stovky diplomatů, přátel a aktivistů v tichosti opustily kostel, aby rodinu zesnulého doprovodily na havanský hřbitov, desítky disidentů skandovaly heslo „svoboda, svoboda“. Policie je zadržela a odvezla v přistaveném autobuse.

Šedesátiletý Payá zemřel, když podle oficiální verze řidič vozidla ztratil kontrolu nad řízením a narazil do stromu. Druhou obětí nehody se stal Kubánec Harold Cepera. Další dva
cestující, mladý Španěl a Švéd, nehodu přežili a byli již propuštěni z nemocnice. Nehodu ale prozatím nekomentovali.

Vytlačil někdo auto s disidentem ze silnice?

O tom, zda šlo skutečně o nehodu, panují v opozičních kruzích pochybnosti. Syn známého disidenta BBC řekl, že to nehoda nebyla. Auto s jeho otcem prý někdo záměrně vytlačil ze silnice. Tuto verzi ale nepotvrdilo ani švédské, ani španělské velvyslanectví. Kubánské úřady nehodu vyšetřují.

Diplomaté hovoří o tom, že vozidlo podle všeho jelo nepovolenou rychlostí a vjelo do výmolu, ze kterého bylo vymrštěno ze silnice proti stromu. Také podle nich prozatím neexistuje důkaz, který by potvrdil podezření rodiny.

Oswaldo Payá
Zdroj: ČT24

Dlouholetý katolický disident Payá, držitel Sacharovovy ceny Evropského parlamentu z roku 2002, se snažil změnit totalitní režim nenásilnou a ústavní cestou. V roce 1999 také obdržel cenu Homo Homini společnosti Člověk v tísni. V lednu 2003 navštívil též ČR a setkal se tehdy s Havlem.

Šedesátiletý Payá byl pro svou důslednou obhajobu lidských práv neustálým terčem represí havanského režimu. Byl mnohokrát zatčen a vyslýchán, na jeho dům opakovaně zaútočily davy organizované politickou policií.