Přes Tchaj-wan se prohnal tajfun, 6 obětí

Tchaj-pej - Prudké deště a silný vítr, které na východní část Tchaj-wanu přinesl tajfun Saola, způsobily záplavy a sesuvy půdy. Hlášeno je zatím 6 obětí a osm zraněných. Kvůli bouři byly uzavřeny finanční trhy a školy, narušena je doprava. Tajfun, který nyní míří k Číně, se v minulých dnech už přehnal přes Filipíny, kde si vyžádal nejméně 23 mrtvých. Podle meteorologů by měl během příštích 12 hodin zeslábnout.

První obět zahynula při sesuvu půdy, druhou se pak stal policista, který dostal infarkt. Některé velké společnosti zůstaly otevřené, ale tchajwanské úřady nařídily uzavření škol a burzy; ta by měla obnovit normální provoz v pátek.

Zrušena byla většina vnitrostátních letů a také některé mezinárodní spoje. Zastavily se i vlaky, zatímco se tajfun přesouval nad méně obydlenou a hornatou východní částí ostrova. Zůstaly po něm zaplavené silnice, pokácené stromy a poškozená obydlí. „Voda mi zaplavila auto a uvnitř zůstalo bahno. Žiju tady už šest let a nikdy jsem nic podobného nezažil,“ říká jeden z místních.

Saola si zatím udržuje stupeň dvě na pětibodové stupnici, ale meteorologové předpovídají, že zeslábne na první stupeň během následujících 12 hodin, kdy se bude přesouvat k jižní Číně. Čína už dnes vydala varování pro jižní a východní provincie Fu-ťien a Ťiang-su.