Spolupracovník Chodorkovského si odsedí o tři a půl roku méně

Moskva – Soud v severoruském Velsku snížil o čtyřicet měsíců trest pro Platona Lebeděva, někdejšího šéfa finanční skupiny Menatep a spolupracovníka vězněného magnáta Michaila Chodorkovského. Lebeděv by mohl být na svobodě už v březnu. Ve vězení je od roku 2003. Ve dvou procesech byl usvědčen z daňového úniku a zpronevěry. Původně měl za mřížemi strávit 13 let. Vinu odmítá a trest označuje za politickou pomstu Kremlu.

Lebeděv si odpykává 13 let vězení za praní špinavých peněz a údajné krádeže ropy. Na svobodu měl vyjít v roce 2016. Podle obhájce Vladimra Krasnova by mohl být na svobodě v březnu 2013, pokud nebude snížení trestu napadeno odvoláním. Obhájce i žalobce mají na takový krok lhůtu deseti dnů.

Lebeděv si svůj trest odpykává na severu Ruska v Archangelské oblasti. Už jednou zkrácení svého trestu dosáhl, když původní rozsudek 14 let vězení byl zmírněn o rok. Jeho žádost o podmínečné propuštění ale soud předloni zamítl.

V úterý přišla z ruské Rjazaně zpráva, že z tamní věznice byl předčasně podmínečně propuštěn Alexej Kurcin, někdejší vysoký úředník Chodorkovského ropného koncernu Jukos. Kurcin byl zatčen v roce 2004 a obviněn z krádeže 22 milionů rublů. Soud mu vyměřil 15 let vězení, z nichž téměř osm si odsouzený odpykal. Z věznice byl podle oficiální zprávy propuštěn z ohledem na dobré chování. Sám Chodorkovskij, který je za mřížemi od roku 2003, byl odsouzen k trestu 14 let vězení a na svobodu by měl vyjít nejdřív v roce 2016. I v jeho případě se nedávno v ruském tisku objevily spekulace, že po novém prošetření jeho kauzy by mohl být na svobodě už letos na podzim.