USA začínají pohřbívat svou vietnamskou minulost

Danang (Vietnam) – USA se vůbec poprvé zapojily ve Vietnamu do odstraňování ničivé chemikálie Agent Orange. „Činíme první krok k pohřbení odkazu své minulosti,“ řekl při zahajovací ceremonii v Danangu americký velvyslanec ve Vietnamu David Shear. Americká vláda poskytla 41 milionů dolarů na projekt, který má do konce roku 2016 snížit úroveň kontaminace v oblasti bývalého letiště.

Jak uvedl v rozhovoru pro ČT Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií FSV UK, ze symbolického hlediska je to velmi důležitý krok, byť přichází s velkým zpožděním a jde o vyčištění relativně malého území jednoho bývalého letiště.

Americká armáda rozprášila až 45,6 milionu litrů tohoto defoliantu na místní džungle v letech 1961 až 1971 během vietnamské války, která skončila v roce 1975. Otázky spojené s náhradami za následné zdravotní potíže obyvatel patří mezi hlavní poválečné problémy. Veteráni, kteří byli vystaveni působení látky Agent Orange, už byli odškodněni, americký soud ale v roce 2007 zamítl žalobu Vietnamu proti výrobcům defoliantu v USA.

Působení Agentu Orange je spojováno mimo jiné s rakovinou dýchacího ústrojí jak Vietnamců, tak amerických veteránů či s vrozenými defekty u vietnamských dětí. Podle vietnamské vlády se narodilo až půl milionu dětí s postižením a až půl milionu lidí mělo dlouhodobé vážné zdravotní problémy. 

Oblast v Danangu zamořená Agentem Orange
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Postižené území je poměrně velké a zhruba odpovídá rozlohou jižním a západním Čechám. Vyčistit takovou oblast je velmi drahé; problémem dioxinů totiž je, že zůstávají v půdě velmi dlouho. 

Danang v centrální oblasti Vietnamu je oblíbenou turistickou destinací. Během vietnamské války byl na letecké základně v Danangu skladován Agent Orange a poté rozprašován z amerických vojenských letadel. Defoliant ničil hustý porost místní džungle, která sloužila jako úkryt severovietnamským vojákům. Americká armáda také mohla ve spálené džungli snáz ničit jejich zásobovací cesty podél hranic s Laosem. Podle Kozáka bylo jedním z cílů také nahnat Vietnamce z venkovských oblastí do měst, která byla tehdy kontrolována americkými či spřátelenými jednotkami, zatímco venkov byl základnou partyzánů.

Rozhovor s Kryštofem Kozákem (zdroj: ČT24)