Izrael zvažuje útok na Írán před americkými volbami

Tel Aviv - Izrael zvažuje útok proti Íránu kvůli jeho jadernému programu před podzimními prezidentskými volbami v USA. Podle izraelských médií to prohlásil tamní ministr obrany. Izrael považuje íránský jaderný program za hrozbu pro svoji bezpečnost. Západ Teherán podezřívá, že se snaží vyvinout jadernou zbraň, jenže Írán tvrdí, že jeho jaderný program má jen energetické účely.

Izraelský premiér Benjamin Netanjanhu a ministr obrany Ehud Barak jsou prý „skoro definitivně“ rozhodnuti přistoupit k útoku. Tvrdí to izraelské deníky Times of Israel a Jediot Achronot. 

A to přesto, že je v tom někteří významní politici nebo zástupci armády nepodporují. Zatím není jasné, zda Izrael útok proti Íránu skutečně plánuje, nebo zda se snaží vyvinout nátlak na Teherán, aby ustoupil při diplomatických jednáních. 

Netanjahu prý nevěří ujištěním amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy dokážou případně zabránit vývoji íránské jaderné bomby vojenskými prostředky. To prý přivedlo Netanjahua k závěru, že Izrael musí jednat sám. 

Pokud by Izrael na íránská jaderná zařízení skutečně zaútočil krátce před prezidentskými volbami, znamenalo by to podle deníku Jediot Achronot ostudu pro administrativu demokratického prezidenta Obamy a naopak výhodu pro jeho republikánského rivala Mitta Romneyho.

Telefonát Tatiany Hoffmanové (zdroj: ČT24)