Opozice volá po zavedení bezletové zóny nad Sýrií

Halab (Aleppo) – Předseda opoziční Syrské národní rady (SNC) Abdal Básil Sajdá volá po zavedení bezletové zóny nad Sýrií. Podle něj potřebují rebelové ochranu v podobě bezletových zón střežených zahraničními silami a bezpečných oblastí u hranic s Jordánskem a Tureckem. Zavedení takového opatření zvažují také Spojené státy a Turecko. Tvrdší opatření proti Asadově režimu ale zatím v OSN naráží na odpor Ruska a Číny.

„Některé oblasti jsou osvobozovány,“ řekl Sajdá. „Problémem je ale letectvo, které spolu s dělostřeleckou palbou přináší zabíjení a destrukci.“ Řešením by tak podle něj bylo zavedení bezletové zóny. 

Vytvoření bezpečných oblastí u hranic s Jordánskem a Tureckem je podle něj „podstatnou věcí, která by potvrdila režimu, že jeho moc kousek po kousku slábne“. 

V Halabu mezitím pokračují boje mezi povstalci a vládními vojáky. Dělostřelectvo ostřelovalo severovýchodní části města, nové střety jsou hlášeny i z jihozápadní čtvrti Salahaddín.   

Vládní jednotky zaútočily údajně také na lokalitu Al-Šama v provincii Homs. Tam prý vojáci pozatýkali 350 osob a vládnou obavy, že je popraví. 

O situaci v Sýrii měli dnes v saúdskoarabské Džiddě jednat ministři zahraničí zemí Ligy arabských států (LAS). Ohlášená schůzka byla ale odložena na neurčito.

Vydáno pod