Pětkrát jinak a pokaždé stejně: Soud znovu odložil stání s Tymošenkovou

Charkov (Ukrajina) - Soud v ukrajinském Charkově už popáté odložil projednávání nové kauzy bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, která se týká údajné zpronevěry a daňových úniků z poloviny 90. let. Vůdkyně opozice se kvůli špatnému zdraví opět nedostavila k soudu. Další projednávání se uskuteční 11. září. Dosavadní pokusy případ projednat zkrachovaly. Tymošenková obvinění považuje za další pokus o politickou mstu ze strany prezidenta Janukovyče a k soudu odmítá přijít. Už nyní si odpykává sedmiletý trest za zneužití pravomocí při podpisu smlouvy o dodávkách ruského plynu.

V případu jde o společnost Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU), kterou Tymošenková řídila v letech 1995-97. Podle prokuratury zneužila svých kontaktů na tehdejšího premiéra Pavla Lazarenka a převedla na stát svůj podnikatelský půlmiliardový dluh. Zisky z distribuce ruského zemního plynu zároveň posílala na zahraniční konta a vyhýbala se zdanění.  

Proces je kvůli nemocné páteři Tymošenkové už několik měsíců zablokován. Prokuratura jí navrhla, aby se přelíčení zúčastnila prostřednictvím videokonference, ale i tento návrh je pro Tymošenkovou nepřijatelný. Podle státní žalobkyně tento způsob vedení procesu od loňska umožňuje ukrajinský zákon, ale je možný jen s písemným souhlasem obžalované. Před soud je Tymošenková ochotna se dostavit až po svém úplném uzdravení.

Obhajoba označila rozhodnutí soudu o odkladu líčení za nezákonné. Obhájce Serhij Vlasenko řekl, že soudci předložili předem napsané rozhodnutí a nezajímá je názor stran. Připomněl, že Tymošenková už pětkrát písemně odmítla účast na procesu formou videokonference a soud na ní teď žádá šestou odpověď. „Cílem této politiky je odstranit politického konkurenta z politického života,“ řekl.