Vrak legendárního křižníku Hood prozkoumá zvláštní expedice

Londýn - Britské královské námořnictvo se chystá rozluštit jednu ze záhad druhé světové války - jak přesně se potopil legendární bitevní křižník Hood. Slavný vrak bude zkoumat se silným spojencem, kterým je miliardář a spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen.

O službě na třináctém největším a nejluxusnějším plavidle svého druhu se dvěma helikoptérami a bazénem, megajachtě Octopus, se námořníkům jen zdá. Teď na ní vyrazí expedice britského námořnictva za další ikonou - bitevním křižníkem Hood. „Přestože jde o jachtu, Octopus má na palubě dálkově ovládanou ponorku i průzkumné a navigační vybavení,“ prohlásil ředitel Blue Water Recoveries David Mearns.

Zkázu Hoodu přežily pouze tři osoby

Právě Mearns před jedenácti lety vrak Hoodu v tříkilometrové hloubce mezi Grónskem a Islandem objevil. Osudným se křižníku stal střet s chloubou tehdejšího nacistického Německa - bitevní lodí Bismarck. Po zásahu, který odpálil muniční sklady na Hoodu, tehdy jeho zkázu přežili pouze tři ze 1 418 členů posádky.

Megajachta
Zdroj: ČT24

Jeho potopení se zapsalo jako největší válečná tragédie britské námořní historie. „Myslím, že se nám podaří pořídit lepší fotografie a získat informace, díky kterým konstruktéři vyvodí, co se vlastně stalo,“ konstatoval Mearns.

Lodní zvon by se měl objevit v muzeu v Portsmouthu

Hlavním cílem je ale vyzvednutí lodního zvonu, který na palubě Hoodu lokalizovala Mearnsova expedice v roce 2001. „Při pohledu na zvon můžou příští generace s vděkem vzpomenout hrdinství a oběť, kterou posádka Hoodu přinesla ve službě své vlasti,“ míní kontradmirál Britského královského námořnictva Philip Wilcocks.

Pokud se zvon skutečně podaří vyzvednout, měl by se už příští rok objevit na čestném místě v královském muzeu v Portsmouthu a stát se jednou z nejcennějších relikvií slavné námořní historie Velké Británie.