Členka skupiny Pussy Riot se bojí o Rusko

Praha – Z hudebního vystoupení děvčat v chrámu Krista Spasitele v Moskvě se stala velká politická kauza. O případu pěti mladých žen z hudební skupiny Pussy Riot, z nichž tři jsou už skoro půl roku ve vazbě, mluví celý svět. Jedna z dívek, která je dosud na svobodě, za svými kolegyněmi stojí. Dne 8. března dopoledne dokonce přišla před obávané policejní ředitelství v moskevské ulici Petrovka a zvedla nad hlavu ručně vyvedený nápis Svobodu Tolokno. Tolokno je přezdívka Naděždy Tolokonnikovové, jedné ze souzených členek punkové skupiny. Kdyby tenkrát policisté věděli, že zatímco ji hledají, ona stojí před okny jejich kanceláří, asi by ji dnes soudili také. Dívka poskytla rozhovor Lidovým novinám.

Dívka s plakátem se tehdy zúčastnila prvního veřejného protestu proti věznění tří z pěti dívek. Dnes už je ale opatrnější, jejím kamarádkám totiž hrozí, že příštích několik let stráví za mřížemi. Ona je spolu s další interpretkou modlitby Bohorodičko, zbav nás Putina stále na svobodě. Jak tvrdí, nezpívala, ale akci natáčela na kameru. Je také přesvědčena, že její telefon odposlouchává policie. Domnívá se, že zatčena nebyla jen díky tlaku veřejného mínění.

Členka Pussy Riot, která je na svobodě:

„Je mi jasné, že v naší zemi nevládne parlament a vláda, nebo dokonce Kreml, ale KGB, ať už se dnes tajné služby jmenují, jak chtějí. Bohužel se zřejmě nepodaří vyhnout se 'běloruskému scénáři'.“

„Hlavním motivem, který mě přivedl do Pussy Riot, byl feminismus. Jsem přesvědčená feministka. Kromě toho se pokládám za umělkyni. Všechny členky rovněž vyznáváme ideje anarchismu a prosazujeme individualismus,“ řekla jedna z členek hudební skupiny, která je na svobodě.

Vystoupení v chrámu nepokládá za výtržnictví. Říká, že to pro jejich skupinu byla zcela běžná akce. Ruská společnost je ale podle ní ultrakonzervativní a hlavní problém byl podle ní v tom, že skupina pronesla v kritickém kontextu jméno Vladimira Putina. Dívka plánuje i nadále se angažovat v činnosti skupiny Pussy Riot.