Ultimátum prodlouženo, do Marikany se vrátila třetina horníků

Johannesburg - Provozovatel platinového dolu Marikana v Jižní Africe hrozil třem tisícovkám stávkujících horníků výpovědí, pokud se dnes nevrátí do práce. Stávku ale zatím ukončila jen třetina stávkujících horníků, kteří požadují trojnásobné zvýšení mezd, jež nyní činí v přepočtu průměrně 10 000 korun. Společnost Lonmin dnes ultimátum prodloužila do úterý. Během čtvrtečních střetů s policií zemřelo 34 stávkujících. Zásahové jednotky se prý bránily před útočícími ozbrojenými demonstranty. Krvavý incident vyšetřuje zvláštní komise.

Na ranní směnu dnes přišla třetina zaměstnanců, asi tisíc jejich kolegů se shromáždilo před dolem a stále odmítají nastoupit do práce. Důl Marikana dnes obnovil činnost, odboráři ale jednají o dalším postupu. Důl zaměstnává na 30 000 lidí, ke stávce se připojila asi desetina z nich. 

Jeden ze stávkujících horníků:

„Mohou nás vyhodit, jestli chtějí, do práce se nevrátíme. Zuma musí tento důl nechat zavřít.“

Nepokoje trvají od 10. srpna a vyžádaly si od té doby 44 mrtvých. Prezident Jacob Zuma na jejich památku vyhlásil týdenní smutek, který začal platit dnes. Po čtvrtečním střetu, při němž bylo zabito 34 lidí a 78 bylo zraněno, bylo zatčeno 259 osob. Mají být souzeni v Pretorii, někteří byli obviněni z vraždy, další z pokusu o ni, z ozbrojené krádeže a z násilí. Před dolem je stále několik set policistů a místo střeží i vrtulníky.

Londýnská společnost Lonmin, která důl provozuje, dodává na světový trh 12 procent platiny. Kvůli protestu v dole Marikana byla nucena těžbu omezit, což vedlo ke zdražení platiny na maximum minulých šesti týdnů.