USA si lížou rány způsobené superbouří

New York - Severovýchod USA se vzpamatovává z následků bouře, která zabila na pět desítek lidí a podle předběžných odhadů se zařadila mezi pět nejničivějších hurikánů v USA. Sandy mezitím dále postupuje americkým vnitrozemím, mimo jiné přinesla vánici do Západní Virginie. Během postupu do Kanady bude slábnout. Prioritou je nyní pomoc lidem v zatopených oblastech a obnova dodávky elektřiny, což může trvat i čtyři dny. Bez proudu zatím dál zůstává kolem šesti milionů Američanů.

Zaplavené newyorské metro, které denně přepraví přes pět milionů lidí, zůstane zavřené několik dní. Částečně se obnoví provoz železnice na východním pobřeží, fungovat opět začne newyorská burza, omezený provoz obnoví newyorské mezinárodní letiště J. F. Kennedyho a letiště Newark v sousedním New Jersey.

Společnost Amtrak obnoví spojení vedoucí podél pobřeží od New Jersey na jih, provoz se vrátí také na tratě mezi Bostonem a Portlandem ve státu Maine. New York ale zůstane od železniční sítě nadále odříznutý, protože voda zaplavila tunely vedoucí do města. Spojení mezi New Jersey a New Yorkem nebude fungovat nejméně týden, newyorské letiště La Guardia zatím zůstane zavřené, stejně jako školy v tomto nejlidnatějším městě USA. Reaktor jaderné elektrárny Salem v americkém státě New Jersey byl odstaven, když se zastavila činnost čtyř ze šesti vodních čerpadel.

Newyorské předměstí Queens se nejspíš vryje do paměti jako místo, které Sandy doslova srovnala se zemí. Ničivou sílu vody ještě znásobil požár, který se silným větrem rozšířil. V zaplavených oblastech tak paradoxně stovka domů lehla popelem.

Michael Bloomberg, starosta New Yorku:
„Bylo to jako dívat se na obrázky z konce druhé světové války. A to nijak nepřeháním. Oblast byla úplně zatopená, z mnohých domů zůstaly jen komíny a základy.“

Prezident USA Barack Obama:
„Amerika je s vámi. Stojíme při vás a uděláme všechno pro to, abychom vás znovu postavili na nohy.“

Chris Christie, guvernér státu New Jersey:
„Jsem tu, abych vás ujistil, že se tomu usilovně věnuji a že budeme dál tvrdě pracovat. Nikdy jsem nic podobného neviděl. Nikdy v životě.“

Americké ministerstvo dopravy poskytlo New Yorku na obnovu dopravní infrastruktury okamžitou pomoc deset milionů dolarů (193 milionů korun). Peníze by měly posloužit především k opravě mostů a tunelů metra poškozených bouří. Na východní pobřeží míří dobrovolníci z celé země. Místním budou pomáhat s úklidem nebo opravami elektrického vedení. 

Přírodní živel překazil i jednu z městských tradic, kterou je halloweenský průvod masek ve čtvrti Greenwich Village. Dnes se měl konat už 39. ročník, ale organizátoři ho kvůli bouři odložili. Místo toho vyzvali všechny lidi, kteří by se jinak přišli na průvod podívat, aby pomohli s nápravou jejích následků.

„Frankenstorm“ Sandy připravila v USA o život nejméně 48 lidí, z toho 18 v New Yorku. Ještě předtím bouře zabíjela v karibské oblasti, kde kvůli ní zahynulo 69 lidí. Úřady na Haiti také v úterý uvedly, že Sandy v této zemi zničila 70 procent zemědělské produkce.

„Je to opravdu neuvěřitelné. Na nic podobně strašného si nevzpomínám. Pamatuju si bouři Gloria z pětaosmdesátého i hurikán Hugo, ale nic z toho nebylo tak katastrofální jako tohle,“ říká jeden z místních obyvatel. Někteří Newyorčané tvrdí, že bouře má i pozitivní dopady. Lidé, kteří najednou netráví celé dny v práci, se mají čas potkávat a poznávat. Jak uvedl v rozhovoru pro ČT zpravodaj ČRo Vít Pohanka, Manhattan trochu působí jako rozdělené město. Zatímco jih je bez proudu a jediné světlo v noci je od projíždějících aut, o pár bloků severněji na Times Square všechno svítí a vypadá to, jako by se nic zvláštního nedělo. Potvrdil, že nejpalčivějším problémem je nefungující doprava.

Miliardové škody za sebou bouře nechala i na pobřeží, kde udeřila jako první. Ničivý živel neušetřil ani Rhode Island. Pomoc lidem ve státě New Jersey slíbil tamní guvernér Chris Christie, na místo dorazí i prezident Barack Obama. Slábnoucí bouře postupuje dál na sever, škody už napáchala i v Kanadě. Varování před povodněmi dál platí pro Michigan, Ohio a Pensylvánii, Apalačské hory trápí sněhová vánice.

Vydáno pod