Německá vláda rozdává „miliardové dárečky“

Berlín – Německá vláda se shodla na několika opatřeních, která mají lidem ušetřit peníze. Středopravicová vládní koalice kancléřky Angely Merkelové odsouhlasila zrušení regulačních poplatků u lékaře. Podle odhadů tak ušetří němečtí pacienti okolo dvou miliard eur (50 miliard Kč) za rok. Shodla se také na takzvané sporákové prémii. Matky, které nedají děti do jeslí, ale zůstanou s nimi doma, dostanou měsíčně bonus až 150 eur. Jenže tyto kroky se nelíbí opozici – ta kritizuje vládu, že zbytečně rozhazuje peníze, sporákovou prémii chce dokonce napadnout u ústavního soudu.

Pacienti v Německu nebudou od příštího roku platit regulační poplatky za návštěvu u lékaře nebo zubaře. Teď se platilo 10 eur (přes 250 Kč) za čtvrt roku. 

Koalice se také dohodla na zavedení takzvané „sporáková prémie“. Tu od srpna příštího roku dostanou matky, které po 12 měsících rodičovské dovolené dítě nedají do jeslí, ale zůstanou s ním doma. Od srpna příštího roku tak budou takové matky dostávat nejprve 100 eur, od srpna 2014 se pak prémie navýší na 150 eur. Toto opatření prosazuje hlavně bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) - sesterská strana kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU) -, která podporuje tradiční model rodiny se ženou v domácnosti.   

Kromě toho se představitelé CDU/CSU a FDP dohodli na mírném zvýšení důchodů pro seniory s nízkými příjmy a na dodatečných 750 milionech eur (téměř 19 miliard Kč) na příští rok pro dopravní projekty. To vše se přitom nemá nijak dotknout plánu vlády dosáhnout v roce 2014 strukturálně vyrovnaného rozpočtu. 

Proti opatřením se hlasitě ozvala německá opozice. Podle levice jde o „koňský handl“ a rozdávání „miliardových dárečků voličům z kapes daňových poplatníků“. Nejsilnější opoziční strana SPD už dříve oznámila, že hodlá „sporákovou prémii“ napadnout u ústavního soudu. Její zavedení tak zatím jisté není.