Putin odvolal ministra obrany

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes odvolal ministra obrany Anatolije Serďukova. Na uvolněné místo byl jmenován bývalý ministr pro mimořádné události a nynější gubernátor moskevské oblasti Sergej Šojgu. Putin odvolal Serďukova dva týdny poté, co se na veřejnosti objevily informace o údajných podvodech provázejících prodej armádního majetku firmou Oboronservis. Tuto firmu řídí ministerstvo obrany a do loňského roku ji vedl právě Serďukov.

Policie vyšetřuje firmu Oboronservis kvůli machinacím, které prý provázely prodej vojenských nemovitostí a pozemků soukromníkům. Serďukov přitom až do loňského roku stál v čele představenstva firmy. Mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin prohlásil, že Serďukov bude v případu vyslýchán, pokud to bude nutné.

Oboronservis podle vyšetřovatelů prodával pod cenou nejlepší nemovitosti, pozemky a akcie, které spříznění klienti kupovali za peníze ukradené z armádního rozpočtu. Vyšetřovatelé zatím vyčíslili škodu ve výši tří miliard rublů (zhruba 1,85 miliardy korun) a zahájili pět trestních stíhání.

Vladimir Putin:

„Vzhledem k situaci, která panuje na ministerstvu obrany, je potřeba vytvořit podmínky pro vyšetřování. Rozhodl jsem se proto Serďukova odvolat.“

Podle někdejšího mluvčího ministerstva obrany a nyní komentátora listu Komsomolskaja pravda Viktora Barance se případy korupce na ministerstvu objevovaly několik let. Po vypuknutí nejnovější aféry Baranec tvrdil, že machinace se odehrávaly pod vedením ministra, který byl ve funkci od roku 2007, a že do nich byly zapleteny hlavně Serďukovovy spolupracovnice, které si přivedl na ministerstvo z daňové policie, kde předtím pracoval.

„Vzhledem k situaci, která panuje na ministerstvu obrany, je potřeba vytvořit podmínky pro vyšetřování. Rozhodl jsem se proto Serďukova odvolat,“ citovala Putina agentura ITAR-TASS. Prezident se dnes se Šojguem sešel a řekl, že nový ministr by měl být „člověk, který bude pokračovat ve všech úspěších dosažených při dynamickém rozvoji ozbrojených sil, bude spravovat armádní zakázky a realizovat již existující grandiózní plány“.

Anatolij SERĎUKOV

  • Ministrem obrany byl od února 2007. Předtím byl tři roky šéfem Federální daňové služby. V září 2007 chtěl rezignovat na úřad ministra obrany kvůli rodinným svazkům s tehdejším novým premiérem Viktorem Zubkovem (jeho tchán), Putin ale jeho demisi odmítl. V armádě Serďukov sloužil méně než dva roky, jako ministr však stál v čele její reformy.
  • Narodil se 8. ledna 1962 v osadě Cholmskij v Krasnojarském kraji. Vystudoval ekonomii na leningradském institutu (1984) a právnickou fakultu Petrohradské státní univerzity (2001). Od října 2000 pracoval jako zástupce ředitele mezinárodní inspekce Federální daňové služby v Petrohradě. Od května 2001 byl zástupcem vedoucího a poté vedoucím petrohradského oddělení daňové služby, od února 2004 vedl moskevskou filiálku. Poté se stal náměstkem a záhy ředitelem Federální daňové služby, která pod jeho vedením hrála hlavní roli ve stíhání ropné firmy Jukos.

Sergej ŠOJGU

  • Dosavadní gubernátor Moskevské oblasti (od letošního května), předtím byl od ledna 1994 ministrem pro civilní obranu, mimořádné situace a likvidaci následků živelních pohrom. V této funkci proslul jako oblíbený ministr, který se spolu se záchranáři vrhal do sutin a vedl kolony vozidel s humanitární pomocí. Za to byl také v roce 1999 oceněn státním vyznamenáním Hrdina Ruské federace, jež dostal poté, co jeho ministerstvo zajistilo rychlou likvidaci následků čtyř teroristických útoků v Moskvě, Volgodonsku a Bujnaksku; Šojgu byl pokaždé na místě.
  • Šojgu proslul i tím, že si nebere servítky - například loni po tragédii letounu s hokejisty u ruské Jaroslavle prohlásil, že série leteckých katastrof v Rusku je způsobena „bordelem v leteckých společnostech“, kde je třeba zavést „železnou disciplínu“.
  • Šojgu se narodil 21. května 1955 ve městě Čadan v Tuvinské republice ruské matce a tuvinskému otci (turkický národ). Vystudoval Krasnojarský polytechnický institut a poté působil jako stavební inženýr v řídících funkcích řady podniků. V roce 1988 zahájil kariéru v komunistické straně, rok nato již zasedal v jejím krajském výboru. V roce 1990 se stal místopředsedou Státního výboru Ruské federace pro architekturu a strojírenství a o rok později předsedou výboru pro mimořádné situace.
  • Od září 1999 byl předsedou nové provládní formace Jednota, z níž v prosinci 2001 vznikla strana Jednotné Rusko, v jejímž nejvyšším vedení zasedá dosud.