V USA hlasují hlavně běloši

Washington – Podle odhadů televize CNN tvořili většinu hlasujících v prezidentských volbách v USA stejně jako před čtyřmi lety bílí Američané - 73 procent. Vzrostl ale počet hlasujících Hispánců, který poprvé dosáhl deseti procent. Vysoká je i účast Afroameričanů, jejichž podíl se pohybuje na úrovni rekordních 13 procent z roku 2008. Podle analytiků by to mohlo pomoci demokratickému kandidátovi Baracku Obamovi.

„Pokud Obama dnes v noci prohraje, bude hlavní vina kladena jeho první, prohrané televizní debatě. Pokud prohraje Romney, bude to kvůli hlasům Hispánců. Před osmi lety vyhrál George W. Bush, když získal 40 procent jejich hlasů. Romney bude rád za 20 procent,“ prohlásil Steve Schmidt, volební manažer někdejšího prezidentského kandidáta Johna McCaina.

Průzkum agentury Reuters a společnosti Ipsos mezi voliči ukázal, že republikán Mitt Romney vede nad Obamou o zhruba 20 procentních bodů mezi bílými muži. Náskok má i mezi bílými ženami, v této voličské skupině vede o více než deset procentních bodů. Obama má ale velký náskok ve všech ostatních etnických skupinách. Podle průzkumu Reuters/Ipsos se také ukazuje, že úřadující prezident je populárnější u prvovoličů. Získal mezi nimi dvojnásobek hlasů proti Romneymu.

Odhady výsledků také ukázaly, že největší část voličů, 37 procent, se označila za stoupence demokratů. Třicet čtyři procent se prohlašuje za stoupence republikánů a 29 procent za nezávislé. Deklarované politické zařazení voličů nemusí znamenat, že hlasují pro kandidáta své strany.

V rozložení voličů podle věku je podle odhadů nejsilněji zastoupena skupina mezi 45 a 64 lety, která tvoří 37 procent všech hlasujících. Podíl těchto voličů je podobný jako před čtyřmi lety. Druhou nejpočetnější skupinou jsou voliči mezi 30 a 44 lety, kteří tvoří 26 procent všech hlasujících. Jejich podíl se tak proti předchozím prezidentským volbám mírně snížil.